Egy új remény Egernek: „nevető harmadiké” lehet a polgármesteri szék vasárnap

Június 9-én, vasárnap reggel 6:00 órakor kezdetét veszi az önkormányzati választás, melynek soha nem volt még Eger szempontjából ekkora tétje. Most választhatunk, hogy a Mirkóczki=Vágner illuzionista csapatot, a többszörösen leszerepelt ellenzéki pártok sokadik formációját vagy éppen a valódi független, új irányt és valódi képviseletet jelentő Tarsoly Józsefet támogatjuk. Szerkesztőségünk birtokába jutott kutatások és számadatok alapján kiderült: a független Tarsoly József a legesélyesebb párt nélküli jelölt a polgármesteri székre.

Hetek óta cikáznak a városban a közvéleménykutatások. Fizetett hirdetésben futó grafikák, szórólapok, hangzatos és látványos szólamok és grafikonok jönnek és mennek hol egyik, hol másik oldalról. Mindenki igyekszik bizonyítani, hogy ő a legesélyesebb jelölt a győzelemre. Ezzel egyidőben mindegyik aspiráns igyekszik elhitetni a szavazókkal azt is, hogy a nem rá adott szavazat az elvesztegetett voks és ha valaki így tesz, azzal az „ellenséget” támogatja.

Az állításaikban és az általuk megrendelt és közzétett kutatásokban szinte nem is találni megegyező számadatot. Az egyik szerint Mirkóczki vezet, mögötte Vágner, harmadik Pál György. A másik szerint Pál György vezet, mögötte Vágner és harmadik Mirkóczki. Stb.

Ezekben a kutatásokban egyetlen közös adat van, melyet szándékosan egyik csapat sem hoz és hozott nyilvánosságra: a bizonytalanok kimagasló aránya és az, hogy ezeknek a szavazóknak a legnagyobb része Tarsoly József független jelöltre voksol majd.

A szerkesztőségünk birtokába jutott kutatásokról megkérdeztünk több közvéleménykutató intézetet és azok elemzőt. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a most vasárnapi választás eredményét egyértelműen az fogja eldönteni, hová állnak majd a bizonytalan szavazók. Elmondták azt is: az egyértelműen látszik, hogy a bizonytalan szavazók nem fognak párt és egyesületi színekbe induló jelöltekre voksolni, mert korábban már szinte mindegyikkel „megégették magukat”. Így maradnak számukra a függetlenek.

A jelenleg függetlenként induló jelöltek közül matematikailag és gyakorlatilag is egyedül Tarsoly Józsefnek van esélye elhozni a bizonytalan szavazatok legnagyobb részét az egyébként megszerzett biztos szavazatain felül – állítják az elemzők. Szerintük ugyanis

Tarsoly az egyetlen jelölt, akit nem égetett még meg a politika, nincsenek botrányai, nem vett részt semmilyen negatív tartalmú ügyben és nem utolsó sorban mind üzeneteit mind kampányát tekintve egy mérsékelt, stabilitást és nyugalmat ígérő és sugárzó jelöltről van szó, mely tulajdonságok a bizonytalan szavazók legfontosabb szempontjai.

A nevető harmadik

Az elemzők abban egyetértenek, hogy a választás két legnagyobbnak hitt esélyese a kormánypárti Vágner Ákos és az ellenzéki Pál György. Mirkóczki Ádám polgármester elmúlt hónapokban napvilágra került botrányai és az elmúlt napokban kiderült kollaborációja a Fidesszel tovább rombolta esélyeit egy újrázásra, olyannyira, hogy a legutóbbi mérések szerint alig 15%-on áll a polgármester támogatottsága, ami óriási zuhanás a két hónappal ezelőtti 30%-os képest.

A két „nagy hal”, a Fidesz és az ellenzék viszont nem kínál semmi mást, mint mindig: pártlogika alapján, Budapestről irányított politikát, mely alkalmas lehet egy protest városvezetésre, de Eger talpra állítására és az elszenvedett károm helyreállítására biztosan nem.

Ugyanis ha a pártok jelöltjeinek bármelyike is győz – legyen az kormánypárti, ellenzéki vagy épp harmadik utas párt -, a már elmélyült ellentétek okán borítékolható a folytatódó háborús állapot a következő években is. Még több vita, még több botrány, még több semmittevés.

Megbékélést és a konszenzusos arany középút megteremtését egyedül egy olyan független jelölt tudja kínálni, aki semmilyen kapcsolatban nem áll egyetlen párttal sem, nem mozgatják gazdasági érdekek és nem is befolyásolható ilyen módon. Aki a viták mélyítése helyett képes könnyen összefogást teremteni az egyébként roppant összetettnek ígérkező közgyűlésben.

Ilyen jelöltként a pályán egyedül Tarsoly József áll, akire a pártok által elhallgatott számok alapján a bizonytalan szavazók több, mint 40%-a letenné most a voksát – a már megszerzett biztos szavazatain felül!

Innen vizsgálva egyértelmű, hogy vasárnap este könnyen kiderülhet, hogy a klasszikus Fidesz-ellenzék harcteret megbontva végre egy valóban független jelölt kerülhet a polgármesteri székbe, nevető harmadikként. Ehhez csak az kell, hogy a választók lássák, hogy minden Tarsoly Józsefre leadott szavazat egy esély Egernek az újrakezdésre. És a számok alapján ebből nem is kellene sok, hogy elinduljon a város ezen az úton.