Kitervelték, gyilkoltak, lezártuk a nyomozást

Sajtótájékoztató keretében számoltak be a hevesi rendőrök a 2022. szeptemberében történt rejtélyes emberölés részleteiről 2024. július 10-én.

A sajtótájékoztatón Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ismertette a súlyos, életellenes bűncselekményekkel kapcsolatos országos adatokat, majd az ügy részleteiről Péter Kálmán r. alezredes a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Alosztály vezetője adott tájékoztatást.

A rendőrség már korábban beszámolt róla, hogy egy fiatalasszony tett bejelentést a BRFK IV. Kerületi Rendőrkapitányságán 2022. szeptember 2-án éjszaka, miszerint férjét órák óta nem tudja elérni és ismeretlen helyen tartózkodik.

Az eltűnt férfi körözését elrendelte a rendőrség, majd másnap egy gyöngyösi építkezés közelében, a parkolóban megtalálták az általa használt személyautót.

Nem voltak arra utaló jelek, miszerint a keresett férfi önszántából vált volna elérhetetlenné, valamint az eltűnés körülményei is azt indokolták, hogy a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében folytassa az eljárást.

A férfi megtalálása érdekében számos helyszínen nyomkövető kutyát és drónt is bevetettek.  Továbbá a férfi által hátrahagyott jármű közelében lévő tavat és környékét közel 150 rendőr részvételével átvizsgálták.

Ezzel párhuzamosan a nyomozók az építési vállalkozóként dolgozó férfival munkakapcsolatban álló személyeket feltérképezték és kihallgatták őket.

A további, jelentős számú nyomozati cselekmények végrehajtása érdekében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda valamint a Budapesti és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi szakemberei is bekapcsolódtak a nyomozásba.

Az összehangolt tevékenység során a rendőrök több alkalommal is kihallgattak egy testvérpárost, akik az eltűnttel napi munkakapcsolatban álltak. Többször, a korábban elmondott vallomásukkal nem teljesen egyezően nyilatkoztak, így felkeltették a nyomozók figyelmét.

Emiatt a rendőrök elkezdték keresni a páros által használt személyautót, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság két nyomozója meg is talált 2022. szeptember 14-én, a gyöngyösi Kenyérgyár utcában.

A jármű szemléje során – annak csomagtartójában – megtalálták az eltűnt 23 éves férfi holttestét.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály egyenruhásai még aznap elfogták és előállították a főkapitányságra T. György gyöngyöshalászi és T. Sándor abasári lakosokat, akik gyanúsíthatók a 2022. szeptember 2-án elkövetett emberölés elkövetésével.

Ellenük emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás.  A két férfi kihallgatásakor vallomást tett.

Mindkét gyanúsított letartóztatása mellett zajlott a nyomozás, amelyet a rendőrség befejezett és a keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek.

A közel két év alatt a nyomozóknak  – többek között 50 tanú kihallgatásával, 464 bűnjel  begyűjtésével és elemzésével, több tucat különböző szakértői vélemény beszerzésével – minden információt sikerült begyűjteniük, amik egyértelműen bizonyítják, hogy az elhunyt egy előre kitervelt emberölés áldozata lett. T. György és T. Sándor már tervezte egy ideje a bűncselekményt.

Az eljárásban kiderült, hogy a testvérpár egy gyöngyöshalászi építkezésen követte el a súlyos bűncselekményt, amelynek nyomait egy betonréteggel próbálták meg eltüntetni. A helyszíni szemlén – a beton felbontása után – a rendőrök több töltényhüvelyt és vérfoltokat találtak.

A két férfi letartoztatását követően édesanyjuk egy férfi ismerősével megpróbálta elrejteni az emberöléshez használt fegyvert, azonban a rendőrök 2022. november 14-én a férfi gyöngyöshalászi otthonában, egy hátizsákban, a padláson elrejtve megtalálták a fegyvert és a hozzátartozó hangtompítót, illetve lőszereket.

Az édesanyja ellen bűnpártolás, a bűnjelet elrejtő férfi ellen lőfegyverrel visszaélés bűncselekmények gyanúja miatt indult eljárás.

Továbbá szintén lőfegyverrel visszaélés gyanúja miatt indult nyomozás két dunántúli férfi ellen, akiktől a testvérpár 2021 őszén – készülve a súlyos bűncselekményre – megvásárolta a lőfegyvert.

Forrás: Police.hu