A St. Andrea Szőlőbirtok nyerte el idén az Év Pincészete díjat. A rangos elismerést kedden adták át Budapesten, ahol Hubai Imre államtitkár kiemelte: a családi birtok kitartó munkája és minőségi borkészítési filozófiája nemcsak az egri borvidéket, hanem az egész magyar borászat hírnevét is öregbíti.
A magyar borászatok kitartó munkájukkal, hűségükkel és a technológiai, valamint fogyasztói trendekhez való alkalmazkodásukkal tovább erősítették a magyar bor nemzetközi hírnevét – hangsúlyozta Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a keddi díjátadón, ahol az Év Pincészete elismerést idén a St. Andrea Szőlőbirtok vehette át.
Az államtitkár az ünnepségen kiemelte: a St. Andrea pincészetben a család nem csupán háttérként van jelen, hanem egy többgenerációs sikertörténet motorjaként. – „Egy olyan bővizű forrás, amely energiát, tudást és alkotó szándékot hordoz magában. Ez az erő emelte Lőrincz Györgyöt és borait a nemzetközi élvonalba, és egyúttal tovább öregbítette az egri borvidék évszázados hírnevét” – fogalmazott Hubai Imre.
Hozzátette: a mostani díj egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Egerszalókon a siker nem a véletlennek, hanem hosszú távú, komplex munkának köszönhető. – „A St. Andrea ma a magyar borászat egyik legfényesebb csillaga” – mondta.
Az államtitkár szerint a birtok filozófiájának középpontjában a termőhely alapú borkészítés, a dűlőszelekció és a kiemelkedő minőségű (Superior, Grand Superior) házasítások állnak.
A St. Andrea Szőlőbirtok elismerése újabb fontos állomás az egri borvidék sikertörténetében, amely immár hosszú évek óta meghatározó szereplője a magyar borászat megújulásának.
Forrás: MTI