A legfinomabb karácsonyi italok egyszerű receptekkel

Egyszerű receptekkel is ízletes karácsonyi italokat lehet készíteni otthon, amik vendégváróként vagy ajándékként is megállják a helyüket.

Az italoknak, pláne az alkoholos fajtáknak az Achillese a megfelelő arány. Senki nem szereti, hogyha a kellemes ízvilágból „kilóg” az alkohol. Szerencsére kis odafigyeléssel és fűszerekkel ellensúlyozható bármilyen erőteljes íz, legyen szó rumról, borról vagy éppen vodkáról. Az alább látható listában a bódító innivalók mellett alkoholmentes fajtákat is felsoroltunk.

  1. A vodkaalapú, vaníliás fehércsoki-likőr az egyik legfinomabb ünnepi ital, a hozzáadott fahéjtól lesz igazán különleges az íze. Hagyományosan szoba-hőmérsékletűen szokás fogyasztani, de behűtve is isteni finom.

Hozzávalók 4 személyre

  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 4 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 1 db vaníliarúd
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl vodka
  • 1 db fahéjrúd
  • Elkészítési idő: 20 perc

Elkészítés:

A felkockázott vagy apróra tört csokit vízgőz fölött olvaszd fel, majd, ha teljesen felolvadt, add hozzá a 30%-os tejszínt, valamint a tejet, majd keverd simára. Tedd bele a fűszereket, a vaníliarúd kikapart belsejét, de, ha van otthon szegfűszeg vagy egy kis ánizs, azzal is óvatosan ízesítheted. Keverd egybe, és rövid ideig melegítsd.
 

Ezután vedd le a tűzről, kicsit hagyd kihűlni, majd öntsd hozzá a vodkát. A kész masszát botmixerrel homogenizáld, de erre kiváló lehet egy nagyobb lyukú, textillel bélelt szűrő is, amin átfolyathatod. Egy éjszakára tedd a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Hagyományosan szobahőmérsékleten kínáld, de hidegen is finom. Vaníliarúddal és egy kis fahéjjal díszítheted a tetejét.

Házi Raffaello-likőr

A hófehér Raffaello-likőr fantasztikusan selymes, krémes, nagyon kókuszos és ellenállhatatlan. Ha díszes üvegbe töltöd, karácsonyra is meglepheted vele barátaidat, munkatársaidat. Pár perc alatt elkészíted, és nem kell ahhoz sok idő, hogy az ízek összeérjenek. Vodka helyett fehér rumot is használhatsz. 

Hozzávalók

  • 15 db Raffaello
  • 3.5 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 2 dl vodka
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Elkészítési idő: 15 perc

Elkészítés:

A Raffaello-golyókat tedd aprítógépbe, vagy botmixerrel törd össze. A tejet keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a golyókkal. Öntsd hozzá a tejszínt és a vodkát, jól keverd össze. Töltsd át üvegekbe, zárd le légmentesen, majd tedd a hűtőbe. Hideg helyen tárold, fogyasztás előtt rázd fel. Hideg helyen 7-10 napig eláll.
Ha szereted a likőröket, akkor karácsonyra többet is készíthetsz. Itt egyszerű, de nagyszerű változatokat találsz.

Tennessee Hot Toddy

A karácsonyi időszakban még jobban esik az otthoni pihenés, egy-egy finom, fűszeres itallal pedig különlegessebbé teheted a hideg téli estéket. Lepd meg barátaidat, vendégeidet Lukács Roland koktéljával! A Jack Daniel’s hazai márkanagykövete biztos abban, hogy ezzel az itallal meghittebbé válnak az ünnepi pillanatok. A karácsonyi szirupot saját magad is elkészítheted, de idő hiányában használhatsz hozzá forralt boros fűszerkeveréket is.

Hozzávalók

A KOKTÉLHOZ

  • 4 cl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
  • 4 cl almalé
  • 5 cl forróvíz
  • 1 cl citromlé
  • karácsonyi szirup

A KARÁCSONYI SZIRUPHOZ

  • 25 dkg cukor
  • 25 cl víz
  • 6 db szegfűszeg
  • 3 db csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 0.5 rúd vanília
  • Elkészítési idő: 15 perc

Elkészítés:

A karácsonyi sziruphoz öntsd a vizet egy lábosba, add hozzá a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a csillagánizst, a vaníliát, és melegítsd addig, amíg a cukor el nem olvad. Ne forrald, mert úgy elpárologhat a víz, és túl sűrű lehet! Öntsd össze a karácsonyi szirupot, a whiskey-t, az almalét, a forró vizet és a citromlét egy hőálló edénybe, majd keverd össze. Ízlés szerint változtathatsz az édes és a fanyar arányán.

Forrás és fotó: Femina