A piaci ártól kb. két millióval drágábban újíttatott volna fel lakásokat a városvezetés, de a közgyűlés megakadályozta

Furcsán, de mindenek előtt jó vastagon fogtak azok a ceruzák, amik a városvezetés, konkrétan Földvári Győző intézményekért felelős önkormányzati biztos kérése nyomán megírták a garzonház néhány önkormányzati tulajdonú lakásának a felújítására az árajánlatot.

A munkát a város vezetése, a polgármester és Földvári Győző intézményi biztos közvetlen befolyása alatt működő EKVI, azaz az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye kapta volna meg, de a ma reggeli Pénzügyi Bizottsági ülésen a képviselők elutasították a tervezetet, mondván, szerintük az árak nem stimmelnek. De a polgármester nem hagyta annyiban.

A mai közgyűlés 18. napirendjénél váratlanul módosító indítványként Mirkóczki Ádám polgármester ismét a testület elé vitte a lakások felújítását, mindezt természetesen kellő demagógiával fűszerezve a szociális érzékenységre apellálva. Arról természetesen mélyen hallgatott a polgármester, hogy az EKVI által elkészített ajánlatok mellől hiányoznak a kontroll ajánlatok és nem egy tétel a piaci árnál jóval magasabb összeggel került be az ajánlatba. Ezt a képviselők ahogyan a reggeli bizottságon, úgy most is szóvá tették.

Természetesen erre a polgármester terelni kezdett és arról beszélt, hogy az EKVI minőségben remek munkát végez és azért nem az EVAT lett ezzel megbízva (ahogyan évek óta mindig), mert külsős vállalkozókkal dolgoztat a cég és nyilvánvalóan drága lenne. Orosz Lászlóné frakcióvezető erre reagálva elmondta örül, hogy meg lett szólítva az EVAT és szeretné, ha az ülésen jelen lévő Szűcs Tamás vezérigazgató reflektálna a polgármester által elmondottakra. Itt lett érdekes az ülés, a polgármester ugyanis vehemensen védeni kezdte az EKVI ajánlatát és közben mindent megtett azért, hogy az EVAT Zrt. vezérigazgatója ne kaphasson szót, majd végül amikor konkrétan felszólították erre, akkor nyíltan megtagadta a kérést és nem adott szót a vezérigazgatónak.

A tények a következők:

  • a városvezetés lakásonként nagyjából 6 millió forintot szeretne költeni a felújításra az EKVI-n keresztül.
  • Az ajánlatokban számos tétel roppant módon gyanús, mint például a 60 ezer forintba kerülő porszívó vagy éppen a lakásonként több, mint 300 ezer forintba kerülő lakástextil, a 175 ezer forintos villanytűzhelyről már nem is beszélve.
  • Majd amikor egy szintén műszaki munkákkal foglalkozó városi cég vezetőjét szerették volna megkérdezni a képviselők a témában, akkor a polgármester még csak azt sem engedte neki, hogy felszólaljon.

Önöknek mi jut erről az eszébe elsőnek? Mert nekünk a túlárazás, ami az önkormányzatok esetében pontosan az ilyen inhouse beruházások esetében a legjellemzőbb.

Részlet az EKVI által készített árajánlatból. Érdekes tételeket talál benne az ember, ha jobban megnézi. Forrás: eger.hu

Jó volt a csel, majdnem sikerült a polgármesternek átvinni az ajánlatot

A napirend vitája során egyértelműen kirajzolódott, hogy a testület számára roppant gyanús az ajánlat – ami nem csoda, tekintve, hogy a polgármester vért izzadva tett meg mindent azért, hogy átmenjen a szerződés és a munkát az EKVI (ami közvetlen polgármesteri befolyás alatt ál) kapja.

Amikor ez kiderült, a polgármester kapkodva igyekezett lezárni a vitát annak ellenére, hogy Kovács Cs. Tamás módosító indítványt adott be, hogy sürgőséggel kérjen be kontroll ajánlatokat az önkormányzat és aztán döntsenek a felújításokról, ugyanis hacsak Földvári Győző, mint a pénzügyi Bizottság elnöke nem fogja akadályozni a folyamatot, akkor maximum egy hét alatt le lehet zongorázni az egészet, tehát az óvónők érdemben nem veszítenek időt, ugyan úgy határidőre hozzájutnak majd a lakásaikhoz.

E mellett Keresztes Zoltán elmondta, ezekhez a lakásokhoz képest dupla méretű ingatlanát jelenleg szintén felújítja, pontosan ismeri az aktuális piaci árakat, mégis a padlótól plafonig terjedő munka őnála érdekes fele annyiba kerül, mint amennyiért az EKVI dolgozik ezen ajánlatok alapján.

Ezután a polgármester sietve szavazásra tette fel az előterjesztést és az ülésvezetés adta kommunikációs fogásoknak köszönhetően félrevezethette a képviselőket – legalábbis úgy tűnt –, akik így véletlenül megszavazták az eredeti, polgármesteri javaslatot. Ezután észlelve a cselt, a testület újra szavazást kért az ügyben, miközben a polgármester láthatóan nagyon élvezte a helyzetet és „megmosolyogtatónak” nevezte, hogy mégis sikerült keresztül vinnie az akaratát.

Fotó: Eger Hírek

Végül a kérdésben újra szavazott a közgyűlés és a testület elutasította az EKVI-vel való szerződéskötést amellett, hogy az önkormányzat legalább két kontroll ajánlatot kér be a munkára és aszerint kötnek majd szerződést, természetesen sürgőséggel, ami azt jelenti, hogy az érintett óvónők ugyan úgy időre megkapják majd a lakásaikat, ahogy az eredetileg el lett tervezve.

Így több, mint valószínű, hogy olcsóbban sikerül majd az önkormányzatnak négy szolgálati lakást kialakítania egri óvónők számára, hála a közgyűlési képviselők szemfülességének. És ami nem elhanyagolható, hogy ha minden jól megy így nem lesz szükség 175 ezer + áfa áron vásárolt hűtőre, sem 350 ezer + áfa áron vásárolt függönyökre vagy éppen 60 ezer forint + áfa áron vásárolható porszívóra amivel a polgármester szerint nincs semmi gond…