Amint a városvezetés keze ügyébe került, háromszorosára drágult a garzonkorlát ára

Akár azt is gondolhatnánk, hogy Mirkóczki Ádám és a városvezetés az egri bölcsek köve, akik ha hozzáérnek valamihez, az arannyá változik. Minden okunk meglenne ezt hinni, hiszen a Felsővárosi garzonház korlátjának költségei évekig 60 millió forint körül mozogtak, majd amint az önkormányzathoz került a közbeszerzés, az ár több, mint háromszorosára nőtt. És hogy mit mond erre a város vezetése? Jobbára semmit, de amikor mégis, akkor is hazudnak.

2019 előtt már téma volt Egerben a felsővárosi garzonház korlátjának kérdése, egyértelmű volt, hogy a szörnyű állapotban lévő korlátrendszert helyre kell hozni, mert életveszélyes állapotban van. 2020-ban az épületet kezelő EVAT Zrt-vel együttműködve elkészült egy nagyjából 60 millió forintról szóló költségbecslés a munkára. A pénz és a szándék is megvolt, de a munka mégsem lett elvégezve.

Ezután jött egy vezetőváltás az EVAT Zrt. élén és az újonnan hivatalba lévő vezetés a napjainkig rendelkezésre álló információk szerint nem nagyon csinált semmit az ügy kapcsán, sőt, miután 2022. tavaszán a közgyűlési többség leváltotta Mirkóczki Ádám emberét, Juhász Évát a holding éléről, úgy tudjuk az ex-vezérigazgató a folyamatban lévő ügyek listáján sem tüntette fel a problémát a munkaköre átadásakor, utódját nem tájékoztatta az életveszélyes helyzetről, aminek megoldása érdekében a saját regnálása alatt nem tett érdemi intézkedést.

Juhász Éva korábban az EVAT Zrt. vezérigazgatója volt, majd 2022. tavaszi leváltását követően a Városházáról kapott mentőövet, ahol a Vagyongazdálkodási Iroda vezetője lett. Fotó: Eger Hírek

Remény volt, de pénz nem

Az újonnan kinevezett Szűcs Tamás jelenlegi vezérigazgató egyik első dolga volt, hogy – miután a céges iratok átvizsgálása során tudomást szerzett az ügyről – felülvizsgáltatta a korábbi szakértői jelentést, majd az önkormányzat, mint tulajdonos segítségét kérte. De a polgármester egész egyszerűen megtagadta, hogy forrást biztosítsanak a munkára! Mirkóczki Ádám tehát hagyta, hogy a korlát továbbra is életveszélyes maradjon, miközben minden megszólalásában a felelősséget tokkal-vonóval az EVAT nyakába varrta.

Változás akkor állt be az ügyben, amikor az EVAT Zrt. előzetes, idén júniusi becslései szerint a korlátrendszer felújításának költségei a több évnyi késlekedés miatt átlépték a 100 millió forintos összeget. Ezen a ponton ugyanis az önkormányzat – feltehetően a polgármester utasítására – még a korábbi közgyűlési döntést is megszegve, saját hatáskörbe vonta a munka közbeszereztetését, mely folyamat ez év augusztusában, alig több, mint egy hónapja ért véget. És kapaszkodjanak, mert most jön a lényeg!

A 2020-ban kb 60 millióra, majd 2023. júniusában az EVAT által áfa nélkül 117 millióra becsült munka értéke az önkormányzat és a városvezetés óvó tekintete mellett lebonyolított közbeszerzés során bruttó 225 millió forintra hízott meg.

Hát nem roppant érdekes? Erre mondjuk mi, hogy a városvezetés, élén a polgármesterrel valójában a bölcsek köve, hiszen amihez hozzáérnek, az nagyjából arannyá is válik. Mint például a 400 millió forintból megújuló Lenkey-ház projekt is.

Fotó: index.hu

Tesó, haver, MSZP

Mindezek után, hogy gusztustalan mértékben sikerült túlárazni a beruházást, az is kiderült, hogy a közbeszerzésen 3 olyan Fideszhez és NER-hez közeli cég vett részt, akik még közvetlenül a polgármester testvéréhez és sofőrjéhez, Borbás Balázshoz, ezáltal pedig magához a polgármesterhez is kapcsolódnak. És hogy mit tett Farkas Attila alpolgármester amikor a 444.hu megkérdezte tőle, hogy ez hogyan történt?

Hazudott. Méghozzá azt, hogy ők nem hívtak meg fideszes vállalkozókat a tenderre. Pedig az igazság az, hogy dehogynem hívtak, méghozzá mind a 3 résztvevő céget, köztük a győztest.

Halkan jegyeznénk meg: ez a Farkas Attila – aki a Fidesz emberét szintén megszavazta a Városgondozás élére – az MSZP tagja. Vajon mikor esik le végre az ellenzéki pártoknak és úgy anblokk az összes ellenzéki érzelmű választónak, hogy ahhoz képest amit ez a három svindler – a polgármester és alpolgármesterei – megcsináltak Egerrel és az egriekkel, ahhoz képest a „Kész Átverés Show” legdurvább epizódja is csak kismiska.