Biológiai módszerrel a szúnyoglárvák ellen

Biológiai eljárással folytatódik a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés. A héten öt vármegyében, összesen 2300 hektárnyi területen alkalmazzák ezt a technológiát a szakemberek.

A következő napokban a Tisza felső szakaszán, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Tisza-tónál és Szolnok térségében végeznek repülőről biológiai lárvagyérítést. 

A múlt heti esőzés számos kisebb, tagoltan elhelyezkedő szúnyogtenyészőhelyet hozott létre, amelyeket hatékonyabban lehet a földről elérni. A földi biológiai gyérítés során autóról, esetenként csónakról, vagy gyalogosan juttatják ki a kizárólag a csípőszúnyogok lárváit elpusztító fehérjetartalmú készítményt a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe. Sopron környékén, a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén alkalmazzák ezt az eljárást.

Az elmúlt hetekben az ország számos pontján alakultak ki a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek. A korai tavasz következményeként egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák a folyók mentén, de egyes helyeken már kifejlett egyedekkel is lehet találkozni. 

A szúnyoglárvák ellen használt készítmények más élőlényekre nem hatnak. A jelenlegi hűvösebb idő lassítja a lárvák fejlődését, és kedvez a munkák elvégzésének. 

Az esős időjárás miatt nem csak a folyók és a tavak mentén képesek kifejlődni a vérszívók, számos fajuk kifejezetten emberközeli életmódot folytat, ház környéki, vízzel teli tárgyakban szaporodnak. Magántelkeken szervezett szúnyoggyérítés nem végezhető, ezért fontos, hogy egyénileg felszámoljuk a szúnyogok ház környéki élőhelyeit. A ház körüli teendőkről az alábbi linkeken lehet olvasni:

 Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Heti program

Forrás: Heves VMKI