Emberélet is múlhat azon, ha szándékosan félrevezetik a tűzoltókat

A szabálysértésekről szóló törvény értelmében, aki az egységes európai segélyhívó számot, illetve a nemzeti segélyhívó számot annak rendeltetésétől eltérő célból, szándékosan felhívja, szabálysértést követ el. A Heves vármegyei katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét, hogy a segélyhívó indokolatlan hívása nem játék, akár életek is veszélybe kerülhetnek egy szándékosan megtévesztő jelzés miatt.

Olyan esetek, amikor valaki jóhiszeműen riasztja a tűzoltókat, ám a tűzoltók a jelzett helyen csupán egy fűtés miatt füstölő kéményt, vagy kerti sütögetést találnak, gyakran előfordulnak. Ezekben az esetekben a telefonáló jellemzően segítő szándékkal hívta a tűzoltókat. Azonban, amikor valaki nem a segítségkérés szándékával telefonál, hanem szándékosan félrevezeti a készenléti szerveket azzal, hogy olyan eseményhez riasztja őket, amely meg sem történt, szabálysértésnek minősül. 

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába 2024-ben 11 szándékosan megtévesztő jelzés érkezett. Lakástűzről 6 esetben, szabadtéri tüzekről 3 esetben, illetve 2 alkalommal kuka és szeméttüzekről tettek valótlan bejelentést a hívók. A katasztrófavédelem ilyen esetekben szabálysértés miatt feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon. Az eredményes rendőri munkát követően az eljáró bíróságok rendszerint pénzbüntetést szabnak ki, illetve közérdekű munkára ítélik az elkövetőket, ezen kívül minden esetben kötelezik őket arra, hogy térítsék meg a bejelentéssel okozott kárt is, vagyis a tűzoltógépjárművek vonulási költségét. A kár nagysága adott esetben a százezer forintot is elérheti. A napokban záródott le egy szándékosan megtévesztő jelzést követő eljárás Heves vármegyében. Egy lakástüzet jelző segélyhívást követően a kivonuló tűzoltó egységek megállapították, hogy a bejelentés valótlan volt. A rosszhiszemű jelzést követően igazgatóságunk feljelentést tett. A nyomozást követő eljárás során a bíróság három személyt marasztalt el. A jogerős ítélet két embert közel 100-100 óra közérdekű munkára kötelezett, a harmadikat pedig pénzbírsággal sújtotta.

Az ilyen szándékosan megtévesztő jelzések igazi veszélye az, hogy míg a tűzoltók az alaptalan segélyhívásban jelzett helyre vonulnak, esetleg a tűzesetet, balesetet keresik, addig érkezhet valódi, tényleges segítségkérés. Ilyenkor a valótlan jelzés miatt a beavatkozó tűzoltók később érnek oda, vagy egy távolabbi tűzoltóságról kell gépjárműveket a helyszínre riasztani.

Forrás: Heves VMKI