Évértékelő állománygyűlést tartottunk az igazgatóságon

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság március 19-én megtartotta a tavalyi évet értékelő, az idei év feladatait meghatározó állománygyűlését.

Az igazgatóság épületében rendezett eseményen a vármegye, valamint a társ és rendvédelmi szervek vezetői jelentek meg, a rendezvény elöljárója Laczkó Levente tűzoltó ezredes, a BM OKF Megelőzési és Engedélyezési Szolgálatának megbízott vezetője volt. A résztvevők elsőként megtekintették a katasztrófavédelem 2023-as tevékenységét összefoglaló kisfilmet.

Ezt követően Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, vármegyei igazgató gróf Széchenyi Ödön szavaival kezdte beszámolóját: „Legszentebb feladatunk a bajbajutott emberek mentése.” Az ezredes kiemelte a tűzoltók helytállását, megemlítve, hogy a hivatásos állomány esküt is tett az állampolgárok segítésére, melyet a szolgálaton kívül is tisztelni kell. A tavalyi évet elemezve az igazgató elmondta, hogy Heves vármegye tűzoltói 2023-ban, működési területükön összesen 2128 alkalommal avatkoztak be. A szabadtéri tűzesetek száma június és július hónapban volt a legmagasabb, a műszaki mentések számát jellemzően a közlekedési balesetek, illetve az extrém időjárási körülmények miatti beavatkozások növelték. A

z igazgató a tűzoltósági, polgári védelmi, és az iparbiztonsági szakterületek vonatkozásában bemutatta az elmúlt év legfontosabb eseményeit és összegezte az elvégzett feladatokat. Beszámolójában kiemelte, hogy a Törökországban bekövetkezett földrengést követő mentésekben a HUNOR Mentőszervezet munkáját négy Heves vármegyei hivatásos tűzoltó is segítette. A beszámolót követően Laczkó Levente tűzoltó ezredes elmondta, hogy Heves vármegyében az önkéntes tűzoltók példaértékű hozzáállása is segíti a hivatásos egységek munkáját, a beavatkozó állomány reagálóképessége megfelelő, illetve a hatósági tevékenység és Heves Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság munkája is hozzájárult a káresetek számának csökkentéséhez.

Az idei év feladatai közül kiemelte a halálos lakástüzek és szén-monoxid-mérgezések számának csökkentésére irányuló, valamint a szabadtéri és kéménytüzek megelőzésére irányuló tevékenységet. A szolgálatvezető értékelését követően mindkét vezető megköszönte a hivatásos és önkéntes állomány, illetve az együttműködő partnerek és társszervek munkáját, majd sok erőt és egészséget kívántak mindenkinek a 2024-es év feladatainak végrehajtásához. 

Fotó: Nagy Csaba tű. szds. – Heves VMKI