Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség: Romlik az állatvédelem helyzete hazánkban!

Romlott az állatvédelem helyzete az utóbbi években Magyarországon az állatvédő civil szervezetek szerint. Azt jelezték, hogy a korábbiaknál jóval kevesebb állatot fogadnak örökbe a menhelyekről, és a menhelyek egyre romló gazdasági környezetben működnek.

A 42 civil szervezetet tömörítő Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) azt közölte, hogy az általuk üzemeltetett 36 menhelyen egy időben több mint 5 ezer kutya és 1500 macska ellátásáról gondoskodnak. Megjegyezték, hogy míg korábban az örökbefogadás aránya évente általában 30-50 százalékos volt, ez az elmúlt néhány évben jelentősen csökkent.

A MÁTSZ tagjai a gazdálkodásukat elsősorban az állampolgárok 1 százalékos szja-felajánlásából és tárgyi adományokból biztosítják, az állami segítség azonban kis mértékű. Emlékeztettek rá, hogy tavaly nyáron a civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat állt rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre. Ebből a szövetség 15 tagszervezete együttesen körülbelül 40 millió forintot kapott. 

A tavaly megugró energia-, ellátási és állatorvosi költségek miatt 2023 májusára tartalékaik elfogytak, és fennmaradásukat, a menhelyek működését csak az állampolgároktól napról-napra érkező támogatásoknak köszönhetik.

– jelezte a MÁTSZ.

A szövetség szerint az állatvédelem állapota az utóbbi években jelentősen romlott az országban. Ezen csak az állampolgárok tudatosságának növelésével, hiteles szakemberek képzésével lehet segíteni, valamint, ha az állatvédelmet már az általános iskolai oktatásba is beemelik.

Az állatvédelmi civil szervezetek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az állatoknak minél jobb körülményeket biztosítsanak. Kiemelt feladatuknak tekintik egyebek között a kóbor kutya és macska állomány felszámolását, a kötelező chipek ellenőrzését, a szaporítótelepek megszüntetését, valamint az állatkínzók elleni szigorúbb fellépés előmozdítását – hangsúlyozta közleményében a MÁTSZ.

A MÁTSZ által elmondottakkal majdnem egy időben, hétfőn az egri DK sajtótájékoztatón beszélt az állatvédelem fontosságáról, melyen részt Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumának elnöke is, aki élesen bírálta az egri állatvédelem helyzetét. Alább a témában született cikkünk.