Matolcsy György jegybank elnök ezúttal Egerben állt bele nyilvánosan a kormányba

Minden ámítás, köd és megtévesztés helyett a valóságot kell látni, mondta Matolcsy György, a jegybank elnöke Egerben a 61. közgazdász vándorgyűlésen. Mint mondta, cél, hogy a magyar elitek soha ne ismételjék meg azt az „inflációs kalandot”, amit átéltünk 2021-22-en, és még most is velünk van. Az inflációs hullám szerinte egy gazdaságtörténeti tömegbaleset, szerencsétlenség. Az infláció novemberben egyszámjegyűvé csökken, és hét százalék lehet év végén – mondta a jegybank elnöke, aki szerint tavaly az árfolyamválság küszöbén volt az ország.

Az 1970-es évtized inflációs karakterével rokon vonásokat mutat, visszatért a 70-es évtized inflációs karaktere. Az infláció megeszi a növekedést, nem lehet választani, először az inflációt kell leszorítani, és utána lehet növekedés – fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 61. Közgazdász Vándorgyűlésen Egerben.

Nyitóbeszédében kiemelte: 2020 őszén az MNB néhány más jegybankkal együtt jelezte előre, hogy az 1970-es évek inflációs évtizede visszatérhet.

Mint mondta, 2020 végén az MNB jelezte az infláció visszatérését, és 2021 tavaszán pedig azt, hogy az infláció tartós lesz. Egyedül maradt az MNB, a kormány elfelejtette bevezetni azokat az intézkedéseket, amiket majd másfél év után megtalált. Hangsúlyozta:

az MNB a fékre, a kormány a gázra lépett.

A kormány az inflációt éppen, hogy növelő intézkedéseket hozott a magas államháztartási deficit növelésével, és az ársapkákkal a tűzre olajat öntött.

Önmagában az ársapkák 3-4 százalékkal növelték az inflációt. Kalandor gazdaságpolitika zajlott, melyben mindenki veszített, és a növekedés megállt. Az elmúlt száz évből a tapasztalatunk az, hogy a magas infláció ellehetetleníti a növekedést minden esetben.

– mondta el Matolcsy György.

Matolcsy Gy9rgy, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Egerben a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen. Fotó: Eger Város Hivatalos Oldala // Facebook

Kiemelte: az ársapkák növelték az inflációt, az árstopok a piacok torzulását hozták, és a kisebb verseny is növelte az árakat. Tudatában kell lenni annak, hogy Magyarország kockázati megítélése nem jó, a pénzügyi és gazdasági sebezhetőségünk magas. Magyarország az árfolyamválság küszöbén volt tavaly – tette hozzá.

Mint fogalmazott,

le kell vonni a tanulságot mindenkinek, a kormánynak, a jegybanknak és a piaci szereplőknek is.

Csak akkor sikeres egy ország, ha a kormánya és a jegybank együttműködik. Az infláció a legtöbbet a legszegényebbektől veszi el – húzta alá Matolcsy György.

Fotó és forrás: novekedes.hu