Megkezdte Eger virágosítását a Városgondozás

Elérkezett a Városgondozás Eger Kft. munkájának legszebb, legizgalmasabb része, melyet mind a cég munkavállalói, mind az egri lakosság örömmel vár minden évben: az egynyári virágok ültetése. A tavaly ősszel elültetett kétnyári, illetve hagymás növények, így például az árvácskák és a tulipánok sikeresen átteleltek a földben, áprilisban főleg a tulipánok virágzása aratott nagy sikert a városban.

A tavalyi virágok kiszedése után a földet gyomtalanították és levegőztették, az előkészületek után a virágágyások immár alkalmasak az egynyári növények fogadására. Csütörtökön az érsekkerti Zenepavilonnál ültették el az idei első egynyári növényeket, pénteken pedig a Dobó tér következett. A talajelőkészítésen, valamint a dísznövények hónapokig tartó kinevelésén és ápolásán túl az ültetést követő időszakban is nagy figyelmet kell fordítani az egynyári virágokra, melyeknek óriási vízigényük van. A Városgondozás főszezonban minden munkanapon két locsolóautót üzemeltet a frissen ültetett virágok szépségének megőrzése érdekében.

Eged Renátó, a cég ügyvezetője elmondta, összesen majdnem 80.000 darab egynyári növény ültetését végzik el, ami jelentős mértékben igénybe veszi erőforrásaikat. Napi 3.000 darab növény elültetésével számolva előreláthatólag június végére kerül a földbe az utolsó egynyári virág. A korábbi évekhez képest az ültetés helyszínei nem változtak, a legtöbb virág idén is az Eger-patak melletti sétányra kerül, de sok egynyári növény díszíti majd az Érsekkertben található szökőkút környékét, az Eszterházy teret, a Szent József parkot, a Hatvani kapu teret, illetve a város számos más pontját, az északi és déli városrészeken egyaránt. Újdonsággal is készülnek, Egerben először frekventált pontokra hamarosan 10 darab virágoszlopot helyeznek ki.

A Városgondozás országosan is elismert főkertésze jóvoltából idén is változatos felhozatal várható az egynyári növények terén. Dr. Kovács Zoltán világhírű magyar növénynemesítő számos alkotása lesz elültetve Egerben. A lakosok, turisták 30 féle növény összesen több mint 50 féle változatával találkozhatnak majd a köztereken, melyek közt lesz bársonyvirág, kána, vízifukszia, bazsalikom, kakastaréj, valamint a híres egri borról elnevezett bikavér. Újdonság, hogy a Mátyás király út végén lévő körforgalomban a Kerecsend felől érkezőket egy virágokkal beültetett Eger felirat fogadja majd. Eger remélhetőleg idén is jól fog szerepelni a Virágos Magyarország versenyen, ahol tavaly Arany Rózsa díjat nyert el.

Idén felélesztik továbbá azt a korábbi években indult kezdeményezést, hogy Egerben legyenek vadvirágos rétek.

Ezeket a területeket vadvirágmagokkal vetették be, melyek először nyár végén vagy ősszel fognak kivirágozni. Ezzel párhuzamosan a területen hagyják magasabbra nőni a füvet, mert a kaszálás megakadályozná a vadvirágokat a fejlődésben. Az ilyen területek hozzájárulnak a növényi sokszínűséghez, a vadvirágok fontos táplálékul szolgálnak a legfontosabb beporzó rovarfajnak, a méheknek. Első körben a Cifrakapu utca és az Olasz utca sarkán, valamint a Szépasszonyvölgy bejáratánál alakították ki ezeket a területeket, melyeket helyben tájékoztató táblával jeleztek. A későbbiekben további vadvirágos réteket is ki fog még alakítani a cég szerte a városban.

A virágosításon túl természetesen nincs megállás a fűnyírásban sem, munkatársaik hétvégén és ünnepnapokon is dolgoznak.

A Városgondozás Eger Kft. az Önkormányzattal kötött, Közgyűlés által jóváhagyott közszolgáltatási szerződésben foglalt területeken és gyakorisággal végzi a zöldfelületek kezelését. Gépparkjukat egy új fűnyíró nagygéppel bővítették, hamarosan egy második is érkezik, de kézi fűkaszából is több áll rendelkezésre, valamint a fizikai munkaerő-állományt 10%-kal növelte a társaság. A fűnyírók, fűkaszák üzemeltetésével párhuzamosan segédmunkások végzik a járművek, gyalogosok védelmét a felverődő kövek ellen, illetve a levágott fű összegyűjtését, amit ezután egy munkanapon belül szállít el a Városgondozás az egri zöldhulladék-kezelő telepre. A legnagyobb prioritású helyeken 2-3 hetente jelennek meg a Városgondozás munkatársai, de a belvároson kívüli, alacsonyabb besorolású területek többségén is 4-5 hetente vágják a füvet, ami összhangban van a közszolgáltatási szerződésben meghatározott, elvárt gyakorisággal.

Fotó: Eger Város Hivatalos Oldala