Megtalálhatták a felelőst: ezért fáj egyesek feje a vörösbortól

Ha igaz, amit a kaliforniai kutatók gondolnak, épp a drágább vörösboroktól fájdulhat meg jobban az arra érzékenyek feje, de nem mindenki ért velük egyet.

Amerikai kutatók megtalálhatták a magyarázatát annak, hogy miért fájdul meg egyesek feje akár egy pohár vörösbortól is, miközben más szeszesitalokkal nincs ilyen problémájuk – írta a BBC. Szerintük a kékszőlőnek van egy olyan összetevője, ami befolyásolja, hogy a szervezetünk hogyan bontja le az alkoholt.

A kvercetin napfény hatására jön létre, amiből az is következik, hogy a fejfájásra hajlamos emberek épp a drágább vörösborok fogyasztásával járnak rosszabbul – mondta a kaliforniai egyetem kutatója, Andrew Waterhouse.

Az olcsó szőlőfajtákat olyan tőkéken termesztik, amelyeken sok levél van, így nem jutnak sok napfényhez, míg a jó minőségű szőlő kisebb tőkén terem, kevesebb levéllel, és gondosan figyelnek arra, hogy mennyi napfényt kap, hogy jobb legyen a bor minősége

– magyarázta.

Ám vannak, akik szkeptikusak. A Queen Mary University of London szakértője, Roger Corder szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy az olcsóbb borok okoznak fejfájást, így a tömegborokhoz használt adalékanyagok vizsgálata visz közelebb a megértéshez.

Egyesek szerint a bor eltarthatóságának meghosszabbítására használt szulfitok a felelősek, ám az édes fehérborokban általában több van belőlük, mint a vörösökben. Felmerült a hisztamin is, ami gyakrabban fordul elő vörösborban, mint fehérben vagy rozéban. A hisztamin tágíthatja az ereket, ami fejfájást válthat ki. Meggyőző bizonyíték azonban nincs arra, hogy valóban ezek váltanák ki a fejfájást.

via RTL