Nem utalta a város az Eger Városi Turisztikai Kft. támogatását, már béreket sem tudnak fizetni a cégnél

Egy szerkesztőségünk birtokába került levélből az derül ki, hogy nagy a baj az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft.-nél, írta meg a napokban az Eger Hírek. A cég ügyvezető igazgatója, Törőcsik Gábor kétségbeesett levéllel fordult a tulajdonosokhoz, amiben arról ad tájékoztatást, hogy a cég pénzügyi értelemben egy kritikus szakaszhoz érkezett.

A társaság tagjai az Önkormányzat mellett az Evat Zrt., a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete, az Eger Magánszálláshelyeinek Egyesülete, az Eger Belvárosáért Egyesület, az Egri Turisztikai Egyesület, az Egyesület Eger Idegenforgalmáért és az Agria Játékok Kft. A levelet úgy tudni a tagok és Minczér Gábor alpolgármester is megkapták. A levél írója, Törőcsik Gábor ügyvezető aggodalmának adott hangot a cég jövőbeni működésével kapcsolatban. Arról tájékoztatta a tulajdonosokat levelében, hogy az aktuális pénzügyi helyzetet figyelembe véve kritikus ponthoz érkeztek.

Mint az ügyvezető levelében emlékeztetett, a februári városi közgyűlés megszavazta a Kft éves működési támogatási összegét, mintegy 51 875 000 forintot, minek kapcsán a hivatalos igénylést 2024. február 27-én leadta az önkormányzat szakirodáján. Az ügy pikantériája viszont az, hogy Törőcsik szerint a támogatási szerződés aláírása azóta sem történt meg, egyetlen forintot nem utalt még ebből a pénzből számukra az önkormányzat. Holott a baj nagy, hiszen a tavalyi évről maradt tartalékaik elfogytak, és a március 12-ig esedékes NAV utalást sem tudta már teljesíteni. A visiteger.com és a város turizmusa számára jelentős elérést biztosító megjelenések kifizetése kapcsán márciusig kaptak fizetési halasztást, ez számításai szerint körülbelül 1 millió forint tartozást jelent.

Az ügyvezető szerint ez a helyzet előre látható volt, és pontosan ezért

január elejétől többször jelezte személyesen, írásban és telefonon is, hogy a közgyűlési döntés után szeretnék sürgősen megkapni a megszavazott összeget, de mint a levélből kiderült, kérése süket fülekre talált az önkormányzatnál. Törőcsik Gábor ugyanis azt írja, hogy fenti kérését az alpolgármesternek, irodavezető asszonynak és a szakirodai ügyintézőnek is többször jelezte, mégsem történt semmi a mai napig.

Több kommunikációs eszköz már nem áll rendelkezésre, hogy ez az üzenet átmenjen – fogalmaz levelében Törőcsik, aki azt is elárulta, hogy hivatalos választ a tervezett szerződéskötés időpontjáról nem kapott és így nagy a bizonytalanság, ami a működésüket negatívan befolyásolja.

Márciusra már a dolgozók bérét sem tudják kifizetni

A levélből az is kiderül, hogy a probléma nagyobb, mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis már a bérek kifizetése is problémás lehet a cégnél. Mint azt az ügyvezető leírta, mivel jelenleg nem látható, hogy a mostantól felmerülő költségeket miből tudják finanszírozni, ezért felmerült a tagi kölcsön ötlete is az EVAT Zrt vonatkozásában, hisz például a márciusi fizetésekre sem áll rendelkezésre elég forrás.

Felmerült továbbá az is, hogy a kritikus pénzügyi helyzet kapcsán a közeljövőben összehívják a Társaság tagyűlését. Törőcsik Gábor a felmerülő helyzet kapcsán azt kéri a tagoktól, hogy aki tud segíteni a megoldásban, az segítsen, hogy a Kft, a TDM továbbra is effektíven végezhesse feladatát, hogy Eger továbbra is Magyarország egyik leglátogatottabb és legkedveltebb városa legyen.

Kiemelt kép forrása: RenArt Design