Nyolc évnyi várakozás után meggnyílt a Bükk legújabb látogatóközpontja – GALÉRIA

Megnyitotta kapuit a Bükki Nemzeti Park legújabb kiállítóhelye, a Szeleta Park. A látogatóközpontban mindenki megismerkedhet a Bükk titokzatos világával, ebben pedig Szeli, az ősgyerek lesz a segítségünkre, akivel együtt barangolva egy igazi Kőkori Karszt kalandba is bele lehet vágni.

Hosszú út vezetetett a Szeleta Park megnyitásáig. A pályázat megvalósítása 2015-ben vette kezdetét. Időközben azonban komoly kétségek merültek fel, hogy valaha elkészülhet-e a Bükk Keleti Kapuja elnevezésű projekt.

Évekkel ezelőtt forráshiányra hivatkozva el kellett halasztani a megvalósítást, ám a kormány 2021-ben 800 millió forinttal kiegészítette a támogatást. Így 2,2 milliárd forintból megépülhetett Diósgyőr és Lillafüred határán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója. A Szeleta Park Látogatóközpont az egykori Herman Ottó Emlékpark területén található.

Középpontban az ősemberek

A központi épületben kapott helyet „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítást. Itt a Bükk természeti és kulturális örökségének gyűjteménye tekinthető meg, de élményszerűen mutatják be az ősemberbarlangokat is.

Minden korosztály megtalálhatja majd a kedvére való programokat. A legkisebbeknek a Bikkmakk játszótér, a nagyobbaknak Kőkori Karszt Kaland beltéri játszóház és a Pókfonal játszótér biztosítja a felhőtlen szórakozást.

A felnőtteknek és szakmai látogatóknak pedig a Touchscreen monitorokkal kínálnak kipróbálható eszközöket.

Forrás és fotók: Szeleta Park