Önkezével vetett véget szakmai karrierjének Juhász Tamás, a polgármester gazdasági jobbkeze

Persze feltehetően nem magától, hiszen a bábokat, mint amilyen Juhász Tamás is, Mirkóczki Ádám polgármester ujjai mozgatják. S hogy közben a bábokat dobálják, tépik, leköpik, szaggatják? Az őt nem érdekli, mert a biztonságot jelentő számkódos iroda csendes, füstös magányában ülve küldi a halálba szépen sorban minden feláldozható katonáját. Ezúttal az Önkormányzat gazdasági irodájának vezetőjét.

Tegnap előtt, azaz szerdán házkutatást tartott a rendőrség az Egri Városfejlesztési Kft.-nél. Jánosi Zoltán, a Momentum polgármesterjelöltje közösségi oldalán azt írja, a házkutatást a hatóság valószínűleg az általa tett feljelentés alapján rendelte el. Ezen feljelentés előzménye, hogy tavaly olyan adatokhoz jutott a politikus, melyek szerint több egri önkormányzati cég is teljesítés nélküli számlákat fogadott be – és fizetett is ki -, több tízmillió forint értékben.

Akkor, hogy ezt tisztázza, Jánosi közérdekű adatigényléssel fordult az összes egri önkormányzati tulajdonban álló céghez. Mint írja a gyanú beigazolódott: a Városfejlesztési Kft-nél több olyan számla is előkerült, melyekhez nem tartozott valós teljesítés. Mivel ez bűncselekmény, ezért idén márciusban feljelentést tett hűtlen kezelés miatt, ismeretlen tettes ellen.

E feljelentésem nyomán indult el a nyomozás, melynek része a tegnapi házkutatás. Most már a rendőrség is azt gyanítja, hogy a cég valós teljesítés nélküli, kamu számlákra fizetett ki 40-50 millió Ft-ot. A nyomozók is meglepődtek, hogy semmilyen irat nem támasztja alá a több tízmilliós kifizetéseket.

– fogalmazott Jánosi.

Hogy valóban történt-e fiktív számlázás, azt majd a rendőrség dolga lesz kideríteni, mindenesetre a közlemény megjelenése után azonnal beindult a politikai adok-kapok és ezzel egy időben olyan dolog történt, amely minimum a legsötétebb kommunista diktatúrákat idézi vissza minden jóérzésű ember számára Egerben.

Lassan teljesen egyértelmű lesz, hogy a polgármester nem taktikázik, csak simán gyáva

Jánosi Zoltán közleménye után ma délelőtt szintén megszólalt az ügyben az önkormányzat. Egészen meglepő és egyben megdöbbentő módon azonban nem a város választott politikai vezetője, Mirkóczki Ádám polgármester adott ki közleményt, de még csak nem is valamely golyófogóként használt alpolgármestere és még csak nem is a város jegyzője vagy netán az okirathamisító aljegyző, hanem a Polgármesteri Hivatal egy irodavezetője, méghozzá az ügyben vastagon érintett Juhász Tamás.

Azt hagyjuk is, hogy ezzel Juhász Tamás egyetlen pillanat alatt köpte szemen az összes etikai normát és törvényt, amely a köztisztviselők jogait és kötelezettségeit rögzíti, de ami még felháborítóbb, hogy magára vállalta – feltehetően utasításra – az élő pajzs szerepét. Azért mondjuk, hogy feltehetően utasításra, mert mindenki tudja, hogy selyemzsinór a jutalma annak a Városházán, aki ellent mer mondani a polgármester.

A közlemény ugyanis amit az irodavezető nevében a Városháza kiadott a sajtónak egy az egyben Mirkóczki Ádám polgármester stílusát idézi és retorikai elemeit használja. Véletlen volna? Nem hinnénk!

Sokkal inkább tűnik úgy, hogy a polgármester miután alpolgármestereit és aljegyzőjét szépen lassan rommá égette a vállalhatatlan közleményekkel és méltatlan stílusú megnyilatkozásokkal, most már azokhoz nyúl, akik az állásuk és megélhetésük miatt nem mondhatnak neki nemet. Ez pedig a hivatali apparátus. Mert mindenki tudja, hogy selyemzsinór a jutalma annak a Városházán, aki ellent mer mondani a polgármesternek. Ez az a szakember gárda, akiknek védelmére a polgármester bár előszeretettel hivatkozik, ha a közgyűlésben kényes kérdést kap, mégis számukra – mint a mellékelt ábra is mutatja – a legtöbb kárt és sérülést szégyen szemre éppen ő maga okozza.

Mindezt csak azért, mert gyáva módon nem csak, hogy bizottsági ülésekre és irodavezetői értekezletekre nem jár hónapok óta, de már kommunikálni sem mer a saját nevében.

Pontosan emiatt, egy ilyen helyzetben amikor utasítást kap, tehet-e bármit egy irodavezető? Az evidens válasz a nem lenne, de valójában igen. Szem előtt tartva szakmai tekintélyét és a köztisztviselőktől elvárt moralitást, jogszabályban biztosított jogait gyakorolva megtagadhatja, hogy a polgármester kétlábon járó golyófogója legyen.

És hogy miért kellett volna ezt tennie Juhász Tamásnak is? Mert azzal, hogy nem ezt tette, gyakorlatilag saját maga dugta a fejét a hurokba, mely szakmai karrierjének végét is jelenti egyben. Hiszen mint köztisztviselő, és mint a Városháza szakapparátusának egyik vezetője, a politika ingoványos talajára lépett akkor, amikor hagyta, hogy a nevében jelentessék meg ezt az egyértelmű hazugságokkal tűzdelt közleményt. Sajnálatos, de ha nagyon le akarjuk sarkítani, akkor azt kell mondjuk, hogy Juhász Tamás már nem a Városháza szakapparátusának tagja, hanem az úgynevezett városvezetésé.

Így már akár képviselőnek is elindulhat…

Az EVAT Zrt. arra kéri Juhász Tamást, ha tudomása van fiktív számlákról, akkor haladéktalanul értesítse a hatóságokat

Időközben mivel az irodavezető a mellett, hogy közleményében azt állította nem ő hozzá, hanem utódjához kötődnek ezek a „kamuszámlák” és azt írta ezt az EVAT Zrt is tudja igazolni – hiszen a holding végezte az EV Kft. könyvelését -, a városi vagyonkezelő EVAT is reagált az ügyben megjelent közleményekre.

Fotó: EVAT Zrt. // Facebook

Bár az ügy kapcsán elhangzott politikai nyilatkozatokat és közleményeket nem kívánta a cég kommentálni – tekintettel a folyamatban lévő nyomozásra -, a holding vezetése azt írja, bár a cég könyvelését valóban ők végzik, de a vonatkozó jogszabályok szerint a számla kibocsátásáért, annak tartalmáért, hitelességéért, sohasem a könyvelést végző személy vagy társaság felel.

Épp ezért, mivel nem tudjuk, hogy irodavezető úr mely számlákat ítéli meg fiktívként, így azokat beazonosítani sem tudjuk – s még ha tudnánk is, azokat harmadik fél számára társaságunk nem adhatja ki, mely ténnyel irodavezető úr is pontosan tisztában kell, hogy legyen.

– írja közleményében a holding.

Hozzátették, ha az irodavezetőnek tudomása van fiktív számlákról mely akár az ő, akár az utódja regnálása alatt keletkeztek, úgy kérik, hogy haladéktalanul értesítse a hatóságokat.