Pénteken, a Gárdonyi téren vár mindenkit a rendőrség az idei Light Friday-ra!

A látás és láthatóság fontosságára hívják fel idén is a közlekedők figyelmét a Heves vármegyei rendőrök.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságának Látni és látszani elnevezésű közlekedésbiztonsági kampánya, melyhez a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság – Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottsága is csatlakozott, a balesetmentes közlekedés érdekében felhívja a figyelmet a látás és a láthatóság kiemelt fontosságára.

Idén 2023. október 18-án kezdődött és december 3-ig tart az országos akció, melynek keretében a figyelemfelhívás mellett a rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak:

  • a forgalomban résztvevő járművek, azok vezetőinek, valamint az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartásának ellenőrzésére,
  • a lakott területen kívül éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között az úttesten, útpadkán, leállósávon tartózkodó, illetőleg közlekedő gyalogosokra vonatkozó közlekedési szabályok betartásának ellenőrzése,
  • a lakott területen kívül éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között közlekedő kerékpárosok láthatóságával kapcsolatos közlekedési szabályok betartásának ellenőrzése,
  • a kerékpárok kötelező tartozékainak ellenőrzése,
  • a látásképességgel kapcsolatosan a vezetői engedélybe bejegyzett kódok, illetve az ezzel kapcsolatos szabályok betartásának ellenőrzése.

Az év végéhez közeledve egyre inkább a csapadékos időjárás a jellemző, ezáltal az utak csúszóssá válnak és a látótávolság is lecsökken, a látási viszonyok korlátozottá válnak. Az őszi, téli hónapokban a közúti balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően közlekednek, továbbá fontos felhívni a figyelmet a járművek megfelelő felkészítésére.

Ehhez nyújt segítséget idén is a Látni és látszani kampány, melyről még bővebben a www.latnieslatszani.hu oldalon található információ.

via police.hu