Piros, narancssárga, fehér és fekete… Te tudod mitől függ milyen színű a paradicsom?

Amikor valaki elkezd válogatni egy vetőmagos cég paradicsom kínálatában, akkor sokszor szemre vásárol és elragadja a hév, az egyre újabb és extravagáns kinézetű paradicsomok láttán. Túl azon, hogy ez nyilvánvaló marketing cél, egyik kedvenc zöldségfélénk „külcsíne” mögött vajon mi húzódik meg? Mitől kapja a paradicsom a különlegesebbnél különlegesebb színeket? Most kiderül!

Amikor paradicsomfajtát választunk akár fogyasztási, akár termesztési célra, olyankor több szempontot is érdemes mérlegelni. Elsődlegesen az íz, majd a termesztésre vonatkozó körülmények is fontosak, mint például az ellenállóképesség, az igényesség vagy éppen a termőképesség.

Számos színvilágban pompázó paradicsomfajtát lehet látni, melyek egészen rabul tudják ejteni a vásárlót. Hiszen ki ne kóstolna bele egy finomnak ígérkező narancssárga vagy éppen zöld paradicsomba, és ki tudna otthagyni egy fekete vagy épp fehér színű paradicsomot? A legtöbben biztosan nem, ám a legtöbbünk nem is igazán tudja, mi áll a zöldség színe mögött.

A fehér zebra-paradicsom kicsit inkább halványsárga. Fotó: Kertlap Kertészeti Webáruház

A paradicsom színe mindig megmutatja, hogy mi is van benne valójában.

A színpalettán fellelhető árnyalat a “fekete”, a piros, a narancs, a sárga, a “fehér”, a zöld és ezek különféle cirmos változatai. Ezek közül – a zöldségekben általában előforduló anyagokon kívül – valódi többlet az első háromban van. A narancs színű fajtákban extrém magas a karotin tartalom, ami az A-vitamin provitaminja és mint ilyen a bőr, az idegrendszer és főként a látás őre. A szemünk fiatalon tartása nagyon fontos, ezért a magas karotintartalmú zöldségek fogyasztása nagyon jó ötlet lehet bárki számára.

A pirosakban legmagasabb a likopin tartalom. Az antioxidánsokról mindenki hallott már, azt azonban kevesen tudják, hogy közülük legerősebb szabadgyök megkötő hatása a likopinnak van. Rák elleni hatása a legismertebb, ez azonban csak egy kiragadott tény, szinte nincs olyan szervrendszer, amely nem javulna fényéveket, ha adunk neki likopint. Ami pedig a non-plus ultra, az hogy kíméletes hőkezelés hatására nem bomlik el, tehát az eltett paradicsomlé ugyanolyan jó ebből a szempontból, mint a friss nyári.

Legértékesebbek a “feketék” között vannak. Ezek azonban nem egységesek. Nem a külső, hanem a belső szín számít. A hús és lé sötét színe árulkodik a különleges pigmentek, antioxidánsok magas szintjéről. Egyik ilyen a tokoferol, amely a természetes E-vitamin. Az alfa-tokoferolt az emberi szervezetben található legaktívabb antioxidánsként tartják számon.

A narancssárga körte-paradicsom. Fotó: Kertlap Kertészeti Webáruház

Újabb és újabb tények derülnek ki a paradicsomról

A tudományos kutatások folyamatosak és egyre újabb eredményekre csodálkozunk rá a paradicsommal kapcsolatban. Nemrégiben a paradicsom genomjából bizonyították egy olyan anyag termelését (antimikrobiális peptid), amely képes megölni a baktériumokat, úgy, hogy károsítja a membránjukat. Ez az oka annak, hogy segít ha gyulladásos betegségekkel küzdünk.

Indexkép: A fekete Jolie Coeur paradicsom. Fotó: Kertlap Kertészeti Webáruház

via Biokiskert