Sok beszéd, kevés tett – így bukott el Eger több, mint 10 milliárdot

Ma délelőtt a Városházán tartott sajtótájékoztatót Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere. Az esemény témája a Modern Városok Program kormány általi leállítása és az ezzel kapcsolatban megjelent sajtóhírek volt. A városvezető tájékoztatóját megelőzően tegnap több helyi párt és közéleti szereplő is megszólalt az ügyben, oldalaktól független mondanivalójuk egy ponton találkozott: a városvezetés vitathatatlan felelősségét firtatták az ügyben. Erre adott választ ma délelőtt a polgármester, ahol arról beszélt, nem a városvezetés, hanem az állami szereplők felelősek a késlekedésért.

Mirkóczki Ádám polgármester ma délelőtt a Városházán tartott sajtótájékoztatót ahol elhangzott, azért szólal meg a témában, mert szerinte egyes közéleti szereplők sületlenségeket beszélnek, a pálya széléről kiabálnak be miközben a felelősség a több milliárdos visszafizetésért nem az önkormányzatot terheli. Szerinte ugyanis:

  • az intermodális csomópontot a már megszűnt NIF Zrt. bonyolította, amely a tervezés fázisában tartotta a projektet
  • Az egri vár és erődrendszer fejlesztésére Eger 4,5 milliárd forintot kapott, a munkát az önkormányzat elkezdte, egy része megvalósult (Zárkándy-bástya pl.), további tervek is elkészültek, amire fél milliárd forint ment el.
  • A Nemzeti Úszó és Vízilabda Központra 8,8 milliárdot kapott a város, 3 milliárd forintot felhasználtak a Kertész úti parkolóházra, és a Bárány Uszoda rekonstrukciójára.
Lázár János miniszter és Mirkóczki Ádám polgármester tárgyalnak a Városháza polgármesteri irodájában. A polgármester állítja, a miniszter megígérte neki, hogy ezek a pénzek visszakerülnek Egerhez. Fotó: Lázár János // Facebook

Az ügyben korábban megszólalt dr. Pajtók Gábor, Eger országgyűlési képviselője is aki kiemelte, abban, hogy több milliárdot vissza kell fizetnie Egernek a Modern Városok Programból nem kerülhető meg Mirkóczki Ádám polgármester felelőssége. Erre reagált mai sajtótájékoztatóján a polgármester aki elmondta, dr. Pajtók Gábornak – mivel ott volt a miniszteri egyeztetésen –, tudnia kell, hogy mi miért következett az ügyben, Lázár János korábbi ígéreteinek ellenére.

De nem csak a kormánypárti országgyűlési képviselő, hanem az ellenzéki pártok is Mirkóczki Ádám polgármester felelősségét firtatták az ügy kapcsán. Mint a DK-MSZP-P-LMP szövetség tegnapi közleményében írja, a város vezetése és a polgármester ellehetetlenítette a projektek menedzselését, megvalósulását. Erre reagálva a polgármester ostobaságnak nevezte az ellenzéki pártok állításait.

Dr. Pajtók Gábor és Mirkóczki Ádám korábban kifejezetten jó viszonya a választási kampányhoz közeledve nagyon rövid idő alatt igencsak megromlott. Fotó: Pajtók Gábor // Facebook

A sok beszédet kevés tett követte

Ma délután a Bitskey Uszoda előtt tartott sajtótájékoztató Orosz Lászlóné Ibolya frakcióvezető és Kovács Cs. Tamás önkormányzati képviselő. Kiemelték, óriási veszteség Egernek az, hogy sok milliárd forintnyi forrást kell visszafizetni a Modern Városok Programból, mindezt azért, mert az elmúlt 4 évben nem történt szinte semmi a projektek megvalósításának érdekében.

Mint elhangzott, biztosan követtek el hibát az állami szereplők is, de kizárólag rájuk hárítani minden felelősséget nem lehet, hiszen attól, hogy a folyamatok lassultak, változtak és állami cégek alakultak át, a helyben elvégezhető feladatokat az önkormányzatnak el kellett volna látnia. Mint például a tervezés vagy éppen a projektek előkészítése, ám ezek nem történtek meg.

Kovács Cs. Tamás önkormányzati képviselő. Fotó: Egri Válasz

Szeretnénk tudni, hogy a Városházán – ahová a polgármester az MVP-s és TOP-os projekteket is behúzta – ki a felelős a kialakult helyzetért. Amikor a projektek kapcsán bármit kérdeztünk mi képviselők, akkor Spisák aljegyző válaszolt – ha egyáltalán válaszolt. A sok beszédet aztán sajnos kevés tett követte, ennek pedig most meg lett az eredménye.

– emelte ki Kovács Cs. Tamás önkormányzati képviselő.

Hozzátette, a Városházán remek szakemberek dolgoznak ma és dolgoztak korábban is, ám ők a polgármester és a város vezetésének utasításai alapján teszik a dolgukat. Szerinte ha van elképzelése a város vezetésének az irányról akkor azt a Hivatal megvalósítja, ám itt feltehetően még csak elképzelés sem volt, hogy merre induljanak, így végül nem is történt szinte semmilyen előrelépés a projektek megvalósítása érdekében.

Fontos kiemelni, hogy korábban több közgyűlés alkalmával is Spisák aljegyző volt, aki a projektek kapcsán elhangzó képviselői kérdésekre megpróbált választ adni - több kevesebb sikerrel. Ezen felül Mirkóczki Ádám polgármester maga is többször kihangsúlyozta, hogy a projektek az aljegyző felügyelete alatt zajlanak a Városházán. Ezek alapján könnyen kikövetkeztethető, hogy a több milliárdos visszafizetés felelőssége legalább nagy részben, de Spisák György aljegyző kezén szárad, ahogyan a TOP-os projektek - mint például a Vitkovics-ház / Egrix-Egál bedőlése is, aminek kapcsán egyébként az illetékes Minisztérium eljárást indított az önkormányzat ellen.
Spisák György aljegyző a városi közgyűlésen rendszeresen válaszol a projektek kapcsán felmerülő képviselői kérdésekre. Fotó: Eger Hírek

Bár az MVP-s több milliárd forintot most vissza kell fizetnie a városnak a központi költségvetés, tehát a kormány számlájára, a polgármester állítja, Egert nem éri anyagi veszteség, ugyanis Lázár János miniszter ígéretet tett neki, hogy ezek a pénzek visszakerülnek a városhoz.

Ennek kapcsán Orosz Lászlóné Ibolya és Kovács Cs. Tamás elmondta, nagyon szeretnének látni valamilyen papírt, bizonyítékot arról, hogy ez az ígéret valóban elhangzott és hogy Eger ténylegesen számíthat rá, hogy ez a több milliárd forint ha most el is lesz utalva, záros határidőn belül visszakerül majd az önkormányzat számlájára. Addig ez csupán a polgármestertől megszokott üres ígérgetés.

Kritikus állapotban van a Bitskey Aladár Uszoda

Mint elhangzott lenne mire költeni ezt a pénzt. Többek közt a több, mint 20 éves Bitskey Aladár Uszoda felújítására. Az épület ugyanis kritikus állapotban van nem csak szerkezetileg de gépészetileg is, az energetikai szempontokról már nem is beszélve. Bár nemrégiben az Egri Vízilabda Klub TAO források bevonásával sikeresen felújította az épület tetőszerkezetét 2.000 négyzetméteren, az önkormányzat és a városvezetése köszönet helyett akkor is csak kötekedett – például amikor igazságügyi szakértőt küldtek a felújítás megvizsgálására, mert szerintük mást műszaki tartalommal készült el a munka, mint amiről eredetileg szó volt.

Orosz Lászlóné Ibolya frakcióvezető és Kovács Cs. Tamás önkormányzati képviselő sajtótájékoztatót tart a Bitskey Aladár Uszoda előtt. Fotó: Egri Válasz

Summázva tehát a polgármester állítása szerint Eger több, mint 10 milliárd forintot bukott el a Modern Városok Program leállításával, ám szerinte nem ők a hibásak, hanem mindenki más. Hogy más városokban miért sikerült időre befejezni ezeket a projekteket és hogy emiatt azokban a városokban miért sokkal kevesebb most a visszafizetendő pénzek összege, az a polgármester logikája alapján nehezen megválaszolható kérdés, amire a választ valószínűleg mindenki pontosan tudja.