Vágner Ákos októbertől Eger polgármestere, Mirkóczki gratulált, az ellenzék megsemmisült Egerben

Mirkóczki Ádám veszített, az ellenzék gyakorlatilag megsemmisült Egerben és a függetlenek közül is csupán Bódi Zsoltnak sikerült egyéni mandátumot szereznie.

A várost eddig vezető Mirkóczki Ádámnak 26,52%-ot sikerült szerezni a választáson, ezzel második lett. Első helyen Vágner Ákos (Fidesz-KDNP) nyert aki 35,51%-al, 8527 szavazattal kezdheti meg majd a munkát októberben.

Vágner Ákos a Polgárok Házában rendezett értékelőjét azzal kezdte: Eger újra narancssárga, nem kicsit, hanem nagyon. Megköszönte az egriek támogatását, s amellett, hogy ő polgármester lett, az erős a közgyűlési felhatalmazásra is felhívta a figyelmet.

Mirkóczki Ádám Facebook-oldalán maga is elismerte vereségét és gratulált fideszes ellenfelének a győzelemhez, mint írta, a hátralévő hónapokban már semmiféle döntést nem fog meghozni, mivel az nem lenne etikus.

Ma Eger döntött és ezen akaratot azzal tisztelem meg, ha semmilyen módon nem befolyásolom sem Eger költségvetését, sem egyéb városüzemeltetési struktúrákat, feladatokat

– írta a polgármester.

Tarsoly József hegybíró a szavazatok 6,52%-át szerezte meg, azaz az teljes ellenzék által támogatott Pál György eredményének felét hozta, jelölőszervezet és párt, vagy egyesületi támogatás nélkül. Ezzel a legjobb eredményt elért független jelölt lett.

Mögötte végzett, több, mint 2%-al lemaradva az Egerért, MOST! Egyesület színeiben induló Oroján Sándor, aki sem polgármesteri, sem képviselői mandátumot nem szerzett, sőt, az egyesületük kompenzációs listán sem tudott képviselőt a közgyűlésbe juttatni.

Felnémet „szabad” maradt

A képviselők közül 10 körzetből 9-ben győzött a Fidesz-KDNP, csupán Felnémeten nem sikerült győzniük, ott ugyanis Bódi Zsolt második ciklusát kezdheti meg, független képviselőként. Közösségi oldalán köszönte meg a támogatást.

Az ellenzék gyakorlatilag megsemmisült Egerben

2019-es kétharmados győzelme után az egyesült ellenzék – ezúttal a Jobbik nélkül – történelmi vereséget szenvedett június 9-én. A polgármesteri székért induló Pál György ex-szocialista jelöltnek alig 12%-ot sikerült szereznie a szavazáson, ami picit kevesebb, mint 3 ezer szavazatot jelent.

Ez bár a harmadik helyezéshez elég volt, a közgyűlés szempontjából mindenképpen súlyos vereség, gyakorlatilag megsemmisülés. Ugyanis ezzel az eredménnyel a 15%-os küszöböt sem érték el, így túl azon, hogy

az összes képviselőjük jelentősen alul maradt ellenfeleivel szemben az egyéni körzetekben, még a kompenzációs listájukról sem sikerült bejuttatni egyetlen jelölt sem.

Pál György utoljára június 8-án posztolt közösségi oldalára, az eredmények megszületését követően elnémult nem csak a polgármesterjelölt, de egyéni jelöltjeik is – kivéve a meglepetésre alul maradt ifj. Sós Tamást, aki közösségi oldalán mondott köszönetet támogatóinak és gratulált az új közgyűlésnek.