A viharkárok felszámolása volt a gyakorlat témája

Katasztrófafelszámolási-együttműködési gyakorlatot szervezett szerdán a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Gyöngyöshalász településen.

Az együttműködő szervezetek azt gyakorolták, hogy egy esetlegesen bekövetkező, nagy károkat okozó vihart követően a rendvédelmi- és társszervekre milyen feladatok hárulnak, illetve a gyors és hatékony kárfelszámolás érdekében azokat hogyan végezzék el a szakemberek. A részvevő szervezetek között ott volt az MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft, a Magyar Telekom Nyrt, a területileg illetékes vízmű szolgáltató, Gyöngyöshalász polgári védelmi szervezete, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság, illetve a gyöngyösi hivatásos és a gyöngyöshalászi önkéntes tűzoltók.  

A gyakorlat feltételezése az volt, hogy Gyöngyöshalász térségére hatalmas vihar csapott le, amely viharos erejű széllökésekkel érkezett. A rendkívüli időjárás miatt a településen jelentős károk keletkeztek, számos bejelentés érkezett a 112-es segélyhívó számra. A vármegyei műveletirányítás az önkénteseket is riasztotta, akik azt a feladatot kapták, hogy a hivatásos egységek munkáját segítve a településen veszélyesen megdőlt fákat távolítsák el, a közutakat tegyék járhatóvá a lehullott ágaktól. Mindezt úgy, hogy a magasfeszültségű hálózatban ne keletkezzen kár. A bejelentések alapján az erős szél miatt a legtöbb veszélyes fa és leszakadt ág a Vörösmarty, a Dózsa György és a Széchenyi utcákban, illetve a Fő úton voltak. 

A gyakorlat kezdetén a résztvevők egyeztették a feltételezett eseménnyel kapcsolatos feladatokat és hatásköröket. A rendőrség szakemberei a forgalmat irányították. Az áramszolgálató munkatársai egy károsodott trafóállomás által okozott áramkimaradás miatt intézkedtek az ideiglenes szolgálatellátásról, a vízmű szakemberei pedig biztosították a szennyvízkezelés folyamatosságát. A hivatásos és önkormányzati tűzoltók pedig a gyalogosokra és járműforgalomra veszélyes fákat távolították el az utak és járdák mentén. A tűzoltó egységek emelőkosaras járművel a felső ágaktól kezdve, motoros láncfűrészeket használva először a fák gallyait távolították el, majd a fákat szakszerűen kidöntötték. Az értékteremtő gyakorlatnak köszönhetően a szervezetek ismét gyakorolták a hatékony együttműködést, továbbá a településen átvezető közút is biztonságosabbá vált, hiszen a száraz fák már nem jelentenek veszélyt a járművekre, az elektromos hálózatra és a közelében lévő ingatlanokra.

Fotó: Vaszkun Attila tűzoltó alezredes
Forrás: Heves VMKI