Az Egererdő vadászai szabadították meg a dámszarvast a szenvedéstől

Nem könnyen, de megszabadították szenvedéseitől az egyik bemutatókerti dámszarvast.

Az EGERERDŐ Zrt. kollégái észlelték, hogy a szilvásváradi vadbemutatókertben lévő egyik dámszarvas agancsára zsineg gabalyodott, amibe még egy faág is beleakadt.

Több kiránduló is látta a dámbikát a nem mindennapi „fejdísszel”, közülük sokan az erdész-vadász szakszemélyzethez fordultak, jelezvén a látottakat. Bár a helyi kollégák már tudtak az esetről, az erdőgazdaság hálás a segítségért, melyből jól látszik, hogy a tudatos természetjárók mennyire figyelnek környezetükre, az állat- és növényvilág megóvására.

Nemcsak a kirándulókban, hanem az erdőgazdaság szakembereiben is felmerült a kérdés, hogyan történhetett meg ez az eset. Tudják, hogy etetéskor a bálát összefogó zsineget levágták és magukkal vitték az erdőgazdasági kollégák. Viszont valószínűleg a szénabálán belül is volt egy zsinegköteg, ami hibás bálázás miatt maradhatott bent a szénában. Ezt etetéskor nem láthatták, így nem is tudták eltávolítani.  

Több sikertelen próbálkozás után, másfél hét elteltével sikerült a vadászoknak a dámszarvast megszabadítani a „feleslegektől”, altatólövedék alkalmazásával.

A dámbika jól van, akivel a kirándulók továbbra is a szilvásváradi kertben találkozhatnak.

via Egererdő Zrt.

Kiemelt kép: Berek