Az elmúlt évet értékelték a katasztrófavédelmi kirendeltségek

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évértékelőjét követően a napokban vármegyénk két katasztrófavédelmi kirendeltsége is megtartotta hagyományos beszámolóját a tavalyi év tevékenységeiről. Az egri és gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltségek állománygyűlésén az elöljáró Plachi Péter tűzoltó ezredes, a vármegyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese volt. Az eseményekre a városok, valamint a társ és rendvédelmi szervek vezetői is meghívást kaptak.

Az egri rendezvényen Mérai Péter tűzoltó alezredes, a kirendeltség vezetője számolt be a 2023-ban elvégzett feladatokról. Egyenként értékelte a szakterületek munkáját, kitért a hatósági ellenőrzésekre, illetve a tavalyi évről kiemelt eseményként felidézte a Verpeléten megrendezett minősítő gyakorlatot, melyen az egri, bélapátfalvai, füzesabonyi és pétervásárai járás mentőcsoportjai újra nemzeti minősítést szereztek, mellyel tovább segíthetik a hivatásos egységek munkáját. 2023-ban a kirendeltség felügyelete alá tartozó Bélapátfalvai Önkormányzati Tűzoltóság, illetve az egri tűzoltósággal együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek több mint 12 millió forint pályázati támogatásban részesültek. A vezető elmondta, hogy a tavaly nyáron több alkalommal, az erős széllel érkező viharok miatti beavatkozások jelentősen növelték a műszaki mentések számát, kiemelt tűzesetként pedig a tavaly októberben, egy csaknem 400 négyzetméteres üzlet tetőszerkezetében keletkezett tűz oltásáról számolt be. 

Gyöngyösön dr. Zólyomi Géza tűzoltó ezredes, kirendeltségvezető ismertette az elmúlt év tapasztalatait, eredményeit. A vezető szemléltette, hogy az előző évben a tűzesetek száma márciusban és szeptemberben, a műszaki mentések számai pedig júniusban és decemberben voltak kiugróan magasak. Az ezredes összegezte, hogy a kirendeltség tűzoltói több alkalommal avatkoztak be műszaki mentéseknél, mint tűzeseteknél. Mindez elsősorban a viharos, csapadékos időjárás, illetve az ebből adódó, szabad területeken keletkezett tűzesetek jelentős csökkenésének a következménye. A szélsőséges időjárás miatti műszaki mentések száma növekedett, júniusban Gyöngyöstarján településen villámárvíz miatt több napon át tartottak a tűzoltói beavatkozások, a hirtelen lezúduló esővíz két halálos áldozatot is követelt. A vezető a 2024-es év fő feladatai között kiemelte az önkéntesekkel való szoros együttműködést, a települések közbiztonsági referenseinek képzését, illetve a rendszeres, tűzbiztonságot szolgáló ellenőrzések végrehajtását. 

Az állománygyűlések zárásaként akárcsak a vezetők, úgy Plachi Péter ezredes is értékelte, majd elismerte a kirendeltségek munkáját, továbbá megköszönte az állománynak a tavalyi évben elért eredményeit.  

Fotó és forrás: Heves VMKI