BRÉKING! Meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt, de életben van – VIDEÓ

Meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után – írja a Napunk. A cikk szerint a helyi kultúrház előtt dördültek el a lövések, amikor Fico az emberek közé ment. A Denník N riportere, Daniel Vražda a helyszínen volt, az incidenst nem látta, de néhány lövést hallott eldördülni és látta, ahogy a mentősök felvették a földről a miniszterelnököt, autóba tették és elszállították.

Az állítólagos támadót a rendőrök elfogták és lefegyverezték. A környéket a rendőrség körbeszalagozta és kiürítette. A testőrök gondoskodtak a többi kormánytag biztonságáról.

A Denník N két olyan emberrel beszélt, akik Robert Ficóval voltak, amikor lelőtték. – Éppen kezet akartam fogni vele – mondta az idősebb férfi. A vele lévő nő arról beszélt, hogy három vagy négy lövést hallott. Látta, hogy Fico előtte a földre esik, és azt mondja, véres sebeket vett észre a mellkasán és a fején. Azt nem tudta megmondani, hogy mennyire súlyosak.

A helyi parlament, a Nemzeti Tanács ülését határozatlan időre felfüggesztették.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök határozottan elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és meggondolatlan” támadást. – Meg vagyok döbbenve. Sok erőt kívánok Robert Ficónak, hogy ebben a kritikus pillanatban felépüljön a támadásból – mondta.

FRISSÍTÉS!

A Denník N helyszíni tudósítója lövésekről számolt be, és látta, ahogy testőrei felvették a földről a hatalomba a tavaly őszi választás után visszatért miniszterelnököt, besegítették a limuzinjába, akit azonban később mentőhelikopterre raktak át, és szállítottak a besztercebányai kórházba.

A szlovák lap több forrásból is úgy értesült, hogy

Fico nincs életveszélyben, azonban gyomrán, karján és lábán is megsérült.

A szlovák kormány négy órakor adta ki első hivatalos tájékoztatását a politikus állapotáról, eszerint

Ficót életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, miután a beavatkozás szükségessége miatt túl sokáig tartott volna őt Pozsonyba szállítani.

Kiemelt kép: Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Forrás: hang.hu