Úszó szakedző képzést indít az EKKE

A 2024/25-ös tanév szeptemberétől az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem elindítja az úszó szakedzők képzését, és elmélyíti a kapcsolatot vízilabda szövetséggel, még magasabb szintre emelve a már évek óta kiválóan működő edzőképzés színvonalát – erről írt alá megállapodást a szövetségek vezetőivel Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor az egri Líceumban.

 Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Sporttudományi Intézetének elsődleges célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik munkájuk során megfelelő szakmai kompetenciákkal, fejlesztő szemlélettel rendelkeznek, emellett értik és támogatják a sport szerepét az egészségmegőrzésben, a teljesítményjavításban és a közösségépítésben egyaránt. Ennek jegyében erősítette meg az intézmény együttműködését a Magyar Úszószövetséggel és a Magyar Vízilabda Szövetséggel. A dokumentum értelmében az egyetem a 2024/25-ös tanév szeptemberétől elindítja az úszó szakedzők képzését, s kiszélesíti a közös munkát az egyetem már sikeresen futó vízilabda-szakedző képzése kapcsán.

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor az eseményen hangsúlyozta: feladataink közé tartozik az utánpótlás-nevelés és a tehetséggondozás tudományos, elméleti és gyakorlati hátterének támogatása is. – Fontos kiemelni, hogy az edzők kompetenciája és elhivatottsága elengedhetetlen a sportágak jövőbeni sikeressége szempontjából. Ezért terveink szerint a szakirányú továbbképzések, szakmai műhelyek közös megvalósítása is szerepet kap az együttműködés során – mondta.

Selmeci Attila, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke az eseményen úgy fogalmazott: bár Észak-Magyarországon több uszoda található, megfelelő szintű szakemberképzésre eddig nem volt lehetőség a régióban. Hozzátette, a szövetség minden segítséget igyekszik biztosítani ahhoz, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel együttműködve olyan képzést biztosítsanak a leendő szakedzőknek, amelyből a szakemberek, s a magyar úszósport a legtöbbet tudja profitálni.

Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a megállapodás aláírása előtt azt mondta, közös felelősség, hogy a sportág jövője olyan fényes legyen, mint amilyen a múltja és a jelene, ehhez pedig olyan partnerekre van szükség, mint az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem.

A megállapodás értelmében a jövőben még színesebb lesz a közös munka, amely kiterjed a képzésre, közös programok, így edzőtáborok és bajnokságok szervezésére, valamint az utánpótlás-nevelés tudományos, elméleti és gyakorlati hátterének támogatására.

Fotó: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem