Eger Advent: évek óta nem volt ennyire különleges a szenteste, és most azt is elmondjuk, miért!

Advent a nyugalom, az adakozás, a megnyugvás, a megbocsátás és meghittség négyhetes időszaka. Négy héten át minden vasárnap meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit, amelyek a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet szimbolizálják. 

Az adventi koszorú negyedik gyertyáját idén éppen december 24-én, azaz szenteste gyújtjuk majd meg. Az advent november 30-ához, azaz Szent András napjához legközelebb eső vasárnaptól számított négy hét – pontosabban de bonyolultabban fogalmazva: a karácsony első napja előtti negyedik vasárnappal induló időszak. 

Idén az adventi időszak kezdete december 3-ra esik, így idén rendhagyó és különleges módon a négyhetes időszak vége, azaz aranyvasárnap december 24-re esik. Ez éppen szenteste, ekkor gyújtjuk majd meg a negyedik gyertyát a koszorún.

A Dobó tér a 2022-es Eger Advent idején. Fotó: Mihály Péter // Egri Válasz

Egerben évről évre az adventi időszak állandó és különleges egybefüggő programsorozatra az Eger Advent. Ahogy arról korábban mi is írtunk, idén ismét az Agria Film Kft. szervezi a rendezvényt, amely idén több, mint 50 millió forintból valósul meg és a szervezők azt ígérik, a megszokott adventi meghitt hangulat mellett egészen új és izgalmas fellépőkkel és programelemekkel is készülnek a rendezvénysorozat vendégei számára.

Egy biztos, a hagyományos négy vasárnapi adventi gyertyagyújtás idén igen különleges lesz, hiszen aranyvasárnap, azaz a negyedik adventi gyertya meggyújtásának napja idén éppen december 24-re, azaz szentestére esik. Talán éppen ez volt az oka, hogy a szervezők a közzétett program szerint a negyedik gyertyagyújtási ceremóniát és a köré szervezetett ünnepi programot ezúttal nem vasárnap, hanem előtte egy nappal, december 23-án, szombaton rendezik meg.

A program keretében 15.30-tól Gyuris Luca koncertje gondoskodik majd a meghitt, adventi hangulatról mielőtt 17.00 órakor kezdetét veszi a IV. Adventi Gyegyagyújtás ceremóniája, ahol hagyományos dr. Ternyák Csaba érsek és Mirkóczki Ádám polgármester gyújtják majd meg a gyertya lángját és osztják meg ünnepi gondolataikat. Ezt követően 19.00 órától Agárdi Szilvia akusztikus estje következik zongora kísérettel.

Kiemelt fotó: Eger adventi koszorúja a 2022-es Eger Adventen. Mihály Péter // Egri Válasz