Elhunyt Cseh Kálmán az egri kosaras legenda

Gyászol az egri sportélet. Életének 84. évében elhunyt a kiváló szakember, a népszerű és közismert sportlegenda, edző, testnevelő tanár Cseh Kálmán, aki az ismerősei, sporttársai, tanítványai körében CSEKA nevet is büszkén viselte.

A szomorú hírről családja értesítette a Heves Vármegyei Kosárlabda Szövetséget (HMKSZ).

A május 22-én elhunyt edzőtől a HMKSZ elnöke Szeleczki János búcsúzott:

Az egri Dobó István Gimnáziumban érettségizett, Csányi Barna diákjaként és játékosaként. Már ebben az időben elköteleződött a kosárlabda iránt. Kedves sportágának örök szerelmese lett. Tanulmányait a Testnevelési Főiskolán folytatta, ahol középiskolai tanári és kosárlabda szakedzői diplomát szerzett. Ezt követően visszatért a Dobó gimnáziumba, és megkezdte tanári pályáját. 1970-től az egri Tanárképző Főiskola Testnevelés tanszékén dolgozott tanárként és edzőként. Innen vonult nyugdíjba 2004-ben.

Az Ép testben, ép lélek mondás a munkájában mindig érvényesült. A testi nevelés a mozgás gyakorlása mellett, a szellemi műveltség fontosságát is hangsúlyozta. A kettő együtt alkotja az ideális embertípust. Ez volt az életelve, ennek szellemében nevelte tanítványait. Művelt, érdeklődő, szakterületét alázattal megbecsülő kolléga volt.

Saját magát labdatanárnak nevezte el. A labdajátékokért általában rajongott. Kiemelkedő sikereit a kosárlabda sportágban játékosként és edzőként érte el. Az Egri Finommechanika, majd az Egri TANÉP férficsapatának edzőjeként az NB I.-ben dolgozott eredményesen. Majd a Főiskolára kerülve áttért a női szakágra és épített fel egy NB I.-ben sok szép sikert elérő csapatot. Labdatanár volt, mert főiskolai csapataival labdarúgás sportágban, az egyetemi-főiskolai bajnokságokon kiemelkedően szerepelt. Teniszben amatőrként, párosban országos bajnoki címet szerzett.

Utolsó éveiben visszahúzódva, feleségével együtt a Noszvaj melletti idősek otthonában élt.

Kedves Cseka! Soha nem feledünk! Köszönjük a munkádat, búcsúzunk tőled!

– zárta szavait Szeleczki János az agriasport.hu-nak.

Fotó: