Horváth Rozi neve egyet jelent a minőségi fűszerekkel, melyek évtizedek óta teszik különlegessé a magyar konyhát és most a márka névadója elhunyt, tudatták közösségi oldalukon. Az általa megalkotott fűszerkeverékek és receptújítások generációkon át hagytak maradandó élményeket a családi asztaloknál.
Horváth Rozi 1939-ben, Tolmácson született Drozgyik Ilona néven. Eredetileg divattervezőnek készült, azonban a főiskolai képzés hiánya miatt más irányba terelte az élet. Dolgozott porcelánfestőként és műszaki rajzolóként is, de igazi hivatását a fűszerek világában találta meg.
A fordulatot házassága hozta el számára, amikor férje munkája miatt Algériába költözött. Itt ismerte meg a fűszerek sokszínű világát és kezdett el kísérletezni a különböző ízkombinációkkal. Egy francia szakácskönyv segítségével elérte, hogy ételei egyre tökéletesebbek és ízletesebbek legyenek.
A Horváth Rozi márka megszületése
1974-ben tért vissza Magyarországra, ahol tovább folytatta szenvedélyét a fűszerek világában. Egy szerencsés pillanat inspirálta arra, hogy saját fűszerkeverékeket kezdjen alkotni. 1985-ben egy baráti látogatás során a konyhájában leszakadt a fűszerpolc, ami egy beszélgetés során adta az ötletet: mi lenne, ha professzionálisan kezdene fűszerek forgalmazásába?
1993-ban hivatalosan is elindult a Horváth Rozi márka, amely gyorsan népszerűségre tett szert. A gondosan összeállított fűszerkeverékek rengeteg magyar háztartás alapdarabjává váltak.
Továbbadott tudás és elismerések
A fűszerek sikere mellett Horváth Rozi televíziós műsorokat, szakácskönyveket és videokazettákat is készített, hogy megossza tudását a magyar közönséggel. A fűszerek szeretetét, szakértelmét és praktikáit generációk adták tovább.
2002-ben visszavonult az aktív munkától, de továbbra is hű maradt szenvedélyéhez. Utazásain újabb ízeket fedezett fel, miközben folyamatosan inspirálta a magyar gasztronómiát. 2003-ban bekerült a Magyar Hírlap által kiadott 50 legsikeresebb nő listájába is.
Öröksége és emlékezete
Horváth Rozi elhivatottsága és munkássága mély nyomot hagyott a magyar gasztronómiában. Az általa teremtett fűszermárka ma is meghatározó szereplője a magyar háztartásoknak, ahol az általa megalkotott ízek tovább élnek.
Örökségét a fűszerek szakértelme és szeretete élteti tovább. Emlékét szeretettel őrzi mindenki, aki valaha is használta a fűszerkeverékeit. Horváth Rozi neve örökre összefonódik a magyar konyha esszenciájával.