Este keresztút lesz Egerben

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek a keresztények. A nagypénteki szertartás, az úgynevezett csonka mise három fő részből áll: az igeliturgiából, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából. Este keresztút lesz Egerben.

Az ige liturgiájában felolvassák vagy eléneklik a passiót, Jézus szenvedéstörténetét. A szentbeszéd és a hívek könyörgése után következik a kereszt előtti hódolat: a hívek megcsókolják a feszületet és térdet hajtanak előtte. A szertartás a miatyánk és az Isten báránya elmondása után az áldozással fejeződik be.

A templomokban délután keresztútjárást tartanak. “A keresztút segít megértenünk a történelem drámáját” és biztosítja a hívőket arról, hogy nem a halálé az utolsó szó, hogy nagypénteket követi a feltámadás, a jó, a szeretet győzedelmeskedik a gonosz, a gyűlölet felett.

Ezen a napon a katolikus egyház szigorú böjtöt kér a hívektől, a 18 és 60 év közöttiek legfeljebb háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodniuk kell. A hívek ezzel fejezik ki szeretetüket Jézus iránt.

Városi keresztútra várják a szervezők az egri polgárokat ma, Nagypénteken. A Fájdalmas Anya templomtól 18 óra 30 perckor indul a zarándoklat az egri várba. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Nagyheti, húsvéti szertartások a bazilikában dr. Ternyák Csaba egri érsek vezetésével:

  • Nagypénteken 15 órától Jézus Krisztus kereszthalálára emlékeznek a hívek.
  • Nagyszombaton 20 órától Húsvéti vigília szertartást vezet a főpásztor.
  • Húsvétvasárnap 10 órától ünnepi szentmisét mutat be az érsek.

Valamennyi szertartásba bekapcsolódhatnak a hívek a Szent István Rádió élő közvetítésének segítségével.

Fotó és forrás: Eger Hírek