Gyermeknap a tűzoltólaktanyákban

Tíz éve már, hogy a tűzoltó laktanyák kapui május utolsó vasárnapján, gyermeknapon nyitva állnak az érdeklődő gyermekek és családtagjaik előtt. Ezen a napon be lehet járni az egész laktanyát és az érdeklődők bepillanthatnak a tűzoltók izgalmas világába. A program célja volt az is, hogy a gyermekeken keresztül erősödjön családok biztonságkultúrája és tűzvédelmi tudatossága.

Ezen a verőfényes nyárias napon Heves vármegyében hat hivatásos és két önkormányzati tűzoltó laktanyában is tárt karokkal várták a látogatókat. Ezen kívül 11 önkéntes tűzoltó egyesület  és az Egri Tűzoltó Múzeum is csatlakozott a rendezvénysorozathoz.

Idén is szép számmal jöttek a gyermekek, több száz család választotta ezt a programot gyermeknapon, ami azt jelenti, hogy mind a gyermekek, mind a szüleik kíváncsiak arra, hogy milyen is a tűzoltók mindennapi élete.

A nap folyamán a gyermekek beülhettek a nagy piros tűzoltóautókba, megnézhették a tűzoltók védőruháit, felszereléseiket, beöltözhettek kis tűzoltónak és kipróbálhatták a sugárcsővel célba lövést is. A tűzoltók több alkalommal  is próbariasztást tartottak, ez azt jelentette, hogy a látogatók végignézhették, hogy mi is történik a tűzoltólaktanyákban onnantól kezdve, hogy megszólal a riasztás hangja, mindaddig, amíg a tűzoltógépjármű kigurul a laktanyából. A lánglovagoknak 2 percük van arra, hogy bárhol is vannak, bármit is csinálnak, ha meghallják a riasztás hangját, azonnal futnak a szertárba, magukra veszik az előkészített védőruháikat és beugranak az autókba, ami szirénázva indul is. A látogatóknak lehetőségük volt körbejárni a laktanyákat, megnézhették a tűzoltók életterét, a tantermeket, pihenőhelyeket, még a konyhába is bekukkanthattak. A gyöngyösi laktanyában műszaki bemutatót is tartottak, melyen bemutatták, hogy egy baleset helyszínén milyen technikát kell alkalmazni egy beszorult sérült mentéséhez. 

Az érdeklődő és mosolygós gyermekarcokat öröm volt nézni, sok kisfiú mondta, hogy tűzoltó szeretne lenni, ha megnő. Reméljük így is lesz néhányuk esetében, de ha mégsem, akkor is elmondhatják majd, hogy gyermeknapon, ha egy kis időre is, bepillanthattak a tűzoltók izgalmas világába, mely szemmel láthatóan tetszett nekik, sokuknak egy percre sem tűnt el a mosoly az arcáról.

Forrás és fotó: Heves VMKI