Ismét egri platán nyerhetné a Magyarország Év fája versenyt

Eger az idén ismét megméretteti magát a Magyarország Év fája versenyen. Az egriek, az országban egyedülálló módon április 7-ig dönthettek is arról, melyik fa kapja meg a jogot a versenyen való indulásra. A lakossági szavazáson a legtöbb szavazatot a Szmrecsányi Lajos Érsekkertben álló platánfa kapta, kiérdemelve ezzel azt a jogot, hogy a további versenyen városunkat képviselje.

Az Év Fája verseny 2002-ben Csehországból indult az Ökotárs Alapítvány testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezésére, melyet Magyarországon 2010 évben hirdettek meg először. A verseny magyarországi szervezője, az Ökotárs Alapítvány 2024-ben is olyan fák vagy facsoportok nevezését várta, melyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, környéken élők életében. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, közterületen áll. A verseny felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben. A versenybe nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben 12-15 döntőst választ. Ezt követően a közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést.

A hazai verseny győztese a következő évben indulhat az Európa Év Fája címért. Ezt a jogot a verseny történetének 14 éve alatt eddig négy magyar település fájának sikerült elnyernie, köztük 2013-ban az Egri Termálfürdő 275 éves platánfájának. Eger városának számos értékes, védett természeti értéke van, amely érdemes arra, hogy országosan is megismerjék. Az országban egyedülálló módon az itt lakók dönthették el, hogy városunk mely fával induljon a megmérettetésen – közölte az önkormányzat.