Ismét változik a helyijáratok menetrendje, növekszik a menetidő

A szeptember 28-i városi közgyűlésen a képviselők tárgyalnak majd néhány, az egri helyi járatú buszközlekedést minimálisan befolyásoló döntésről, amelyek ha elfogadja a testület november 1-től lépnek majd életbe.

Mint az előterjesztésből is kiderül, a járatok menetrendszerűségét, a menetrend pontos tarthatóságának vizsgálatát az elmúlt időszakban a szolgáltató elvégezte. A vizsgálat eredménye alapján most javasolják, hogy tanítási napokon a fő utasforgalmi tengelyen – Lajosváros/Agroker – Belváros – TESCO áruház – Pásztorvölgy – Berva – közlekedő járatok menetidejét kerüljön megnövelésre a csúcsidőben.

A módosítás során az érintett vonalak (5, 5A, 6, 11, 12, 112, 14, 14E) a reggeli, illetve a délutáni csúcsidőszakban közlekedő járatai (6:00 – 7:00, illetve 13:00 – 16:00 óra között) esetében a menetidő jellemzően 3 – 5 perccel növekszik majd, mely a kiinduló állomásról való indulási, valamint végállomásra való érkezési időket befolyásolja. A módosítással a járatok menetrendszerűsége jelentősen javul, a menetrend kiszámíthatóbbá válik a forgalmi okokból eredő esetleges késések menetrendbe beépítésével. Hogy ez mit jelent pontosan a gyakorlatban, mutatjuk.

Fotó: Heol.hu

Kora esti 6-os és 11-es járatok cseréje

Utasforgalmi felmérések alapján tanítási napokon az utolsó, 18:07 órakor a Lajosvárosból Felnémetre és visszairányban 18:48 órakor közlekedő 11-es járatpáron elenyésző az utasforgalom. A párhuzamosságok részbeni megszüntetése érdekében a jelölt 11-es járatpár megszüntetésre kerül, ezzel párhuzamosan a 18:11 órakor a Lajosvárosból a TESCO áruházhoz és visszairányban 19:00 órakor közlekedő 6-os járatpár meghosszabbításra kerül, 16-os vonalon Felnémetig és innen visszairányban közlekedve.

Kora reggeli 3-as járat módosítása

Szintén utasforgalmi felmérések alapján tanítási napokon a 6:00-kor a Lajosvárosból a Belváros érintése nélkül a Bervához közlekedő 3-as járat a továbbiakban 16-os viszonylaton, a Belvárost érintve közlekedik. A Tetemvár út környéke felméréseink alapján ekkor még nem generál utasforgalmat, a módosítással a frekventáltabb városrészek érinthetők a jelölt járattal.

3A viszonylat útvonalmódosítása

A jelenleg tanítási napokon a Cifrakapu úton teljes egészben közlekedő 3A viszonylat járatait mindkét irányban módosított útvonalon, a Hőközpont és a Malom út megállóhelyek érintésével (Olasz utca – Malomárok út – Malom út útvonalon) tervezik közlekedtetni, mellyel a döntően iskolásforgalom kiszolgálását végző vonal további területeket szolgálhat ki. Emellett a viszonylat járatai tervezetten mindkét irányban a Vécsey-völgy érintésével közlekednek, az itteni városrész iskolás forgalmának kiszolgálása érdekében.

Néhány hónapja új, elektromos buszok álltak szolgálatba Egerben. Fotó: VOLÁNBUSZ Zrt.

8:35 órás 13-as járat megszüntetése

A jelenleg tanítási napokon a Lajosvárosból 8:35 órakor a TESCO áruházhoz közlekedő 13-as járat tervezetten leállításra kerülne, mivel a járaton felméréseink szerint elenyésző az utasforgalom, az eljutás pedig egyéb viszonylatokkal hasonló időfekvésben biztosított.

3407 helyközi vonal helyi közlekedésbe történő bevonása

A 3407 Eger – Noszvaj – Szomolya/Bükkzsérc helyközi viszonylaton közlekedő autóbuszvonal Eger helyi közlekedésbe való bevonását tervezik (a vonal összes járata esetében, minden érintett naptípusban). A járatok Egeren belül az Autóbusz-állomás – Egészségház út/Szarvas tér – Gárdonyi Géza út – Vécseyvölgy út útvonalon közlekedve az Autóbusz-állomás és a Vécsey-völgy közötti összes helyi megállót kiszolgálva közlekedhetnek, ezzel a korábban több észrevételben is hiányolt Belváros – Vécsey-völgy közti helyi eljutás hiányosságait kezelik, a 7-7A-17 viszonylatok peremidőszakbeli üzemszünetében.

Forrás: Eger Hírek ; eger.hu