„Kápolna jelenleg a kihasználatlan lehetőségek települése”

A Gyümölcsoltó Boldogasszony napi faültetésen fogalmazott így Hajdúné Farkas Ildikó polgármester jelölt, Dr. Illés Zoltán társaságában.

Kápolna fantasztikus zenei talentumai, nagyszerű állat és természetvédői, veteránjármű rajongó, vallási és más civil közösségei, meseszép természeti környezete, Tarna partja, a falu lakóinak ötletei-tervei, a jelenleginél sokkal több figyelmet, szeretetet, gondoskodást és segítséget érdemelnének – fogalmazott Hajdúné Farkas Ildikó óvoda és gyógypedagógus szakember, polgármesterjelölt, a Gyümölcsoltó Boldogasszony Napján rendezett ünnepségen és faültetésen, ahol Dr. Illés Zoltán egyetemi tanár, korábbi környezetvédelmi államtitkár, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszteri biztosa, Náksi Attila, nemzetközi hírű sztár dj, zenei producer, Kiss Norbert ötszörös Európa bajnok, világbajnok autóversenyző, állat és természetvédő aktivista, Báder Ernő hegedűművész, prímás, Szalóki Péter alpolgármester és Ferencz Zsolt gépészmérnök, autótörténész, a Chrysler Akadémia tanára is részt vett. 

Hajdúné Farkas Ildikó példaként hozzátette: a vecsési Dodge, Ram Chrysler Múzeum  és a Kápolnai Mezőgazdasági és Gépészeti Értékőrző Egyesület, valamint a kápolnán élő Báder Ernő és a budapesti Náksi Attila között kialakult barátság, és közös munka is annak köszönhető, hogy a hasonló érdeklődés, valamint a természet és az állatok védelmének ügyében, egyre többször fordulnak meg a faluban olyan emberek és közösségek, akikre büszkék lehetünk. 

– Kápolnának jövőkép, az itt élőkben megfogalmazott ötletek megvalósítása szükséges, mert ettől lesz a kápolnai emberek számára élhető és szerethető hely a község – fogalmazott Hajdúné Farkas Ildikó, aki szerint „jelenleg kihasználatlan a faluban az a nagyszerű térségi adottság, hogy van egy állat és természetbarát, zenerajongó és a hagyományokat rendkívüli módon tisztelő országgyűlési képviselőnk, Horváth László.”

A polgármesterjelölt hozzátette: „Kápolna jelenleg takaréklángon üzemel, csak az van, ami kötelező, de az is lassan és nehezen.” De szerinte a XXI. században egy falu vezetőjének jövőképpel, a helyi közösség ötleteinek, vágyainak menedzsereként kell tevékenykednie. Hajdúné Farkas Ildikó Kápolnát, egy a vallási turizmus programjaiba és állami forrásaiba bekapcsolódó, az 1848-49-es szabadságharc emlékét hitelesen,látványosan őrző, a természeti értékeit, óvó, védő, ötletes, látványos zöld és veterános rendezvények sokaságával látogatókat vonzó településsé kell válnia, amely lehetőségeket, bevételeket generál a településnek és az itt élőknek egyaránt. 

Hajdúné Farkas Ildikó szerint a magyar kormány mind a vallási turizmust, mind a hagyományőrzést, mind pedig az állatvédelmet teljes szívvel és anyagi forrásokkal támogatja, ezért szörnyű hiba, hogy egység és nyugodt, építő légkör híján más településekkel ellentétben, mi kápolnaiak ezeket jelenleg nem tudjuk kihasználni. 

-„Kápolna jelenleg a kihasználatlan lehetőségek települése” – fogalmazott. 

Ildikó, az állatvédők és Kápolna mindenben számíthat a segítségemre, fogalmazott Dr. Illés Zoltán, egyetérve azzal, hogy valóban hiba nem kihasználni azt a ritka lehetőséget, hogy a falu közösségeinek és a térség országgyűlési képviselőjének, régi barátomnak, Horváth Lászlónak valóban számos hasonló prioritása van. 

Hajdúné Farkas Ildikó nem tagadta: kicsit elérzékenyült, amikor megtudta, hogy egykori óvodása, a mára nemzetközi hírű hegedűművésszé érett Báder Ernő és Náksi Attila egy közös, a keresztény, vallási hagyományok esszenciájának számító dal, a Stille Nacht újra értelmezésével szeretné a fiataloknak átadni mindazt, amit annakidején nekünk a Szenteste és ez a dal jelentett. Az pedig magáért beszél, hogy maga az ötlet az állatvédőktől származik, akiknek testvérmenhelyük az ausztriai Hallein-ben, a Stille Nacht című dal születésének helyszínén van.

– „Ez is csak azt bizonyítja, hogy ahol pezsgő civil élet van, ott minden mindennel összefügg és nagyszerű ötletek, lehetőségek keletkeznek – fogalmazott, hozzátéve: a dal elkészülte után kezdeményezni szeretné, hogy testvértelepülési kapcsolatokat alakítsanak ki az osztrák kisvárossal, ahová reményei szerint minél több kápolna eljut majd.”

Hajdúné Farkas Ildikó azzal zárta gondolatait:  „Kápolna csodálatos hely, sokkal többet érdemel, ahogy mi kápolnaiak is, ezért szeretettel megköszönöm mindenkinek, aki a falunkért hajlandó tenni, akár idevalósi, akár csak azért megszetette ezt a csodálatos kis települést – zárta gondolatait a polgármesterjelölt.