Kilenc hónap alatt 212 lakástűz volt Heves vármegyében

2023 első három negyedévében Heves vármegyében 212 lakástűz keletkezett, 44-el kevesebb, mint 2022 első kilenc hónapjában, ami 18 százalékos csökkenést jelent. A vizsgált időszakban a vármegyében 2680 négyzetméternyi épített terület égett le.

A legnagyobb lakástűz február 19-én Pélyen volt, a Bajcsy-Zsilinszky utcában egy 100 négyzetméter alapterületű családi ház tetőszerkezete és a mellette lévő melléképület égett.  A hevesi és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók két órán át dolgoztak a lángok megfékezésén. A tűz összesen 150 négyzetméteren pusztított, az ingatlanban lakó családnak átmenetileg el kellett hagynia otthonát. 

Az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben 1 ember vesztette életét, a tavalyi év hasonló időszakának esetei is 1 áldozatot követeltek. A leggyakrabban egyedül élő idősek váltak lakástűz áldozatává.

A statisztikák azt mutatják, hogy majdnem minden nap keletkezett tűz az otthonokban. A tűzestekben vármegyénkben 13 ember sérült meg, egyel több mint tavaly ugyanebben az időszakban, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 335 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók közel 155 órát töltöttek a tüzek oltásával. 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 7 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban hazánkban elektromos hiba (27 %), nyílt láng (17 %), a fűtési rendszer hibája (13 %), sütés-főzés (9 %), avar- vagy szemétégetés (6 %), dohányzás (3 %), illetve a kémény műszaki állapota (3 %) miatt gyulladt ki épület. 

A tűzzel érintett lakóépületekben jellemzően nem volt telepített füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Az otthon jellegű tüzek száma a fűtési szezonban a legmagasabb, így az előttünk álló három hónapban még nagyobb odafigyelésre lesz szükség.

A lakástüzekkel kapcsolatos halálesetek és a nagyobb károk megelőzhetők, ha arra szakosodott boltból beszerzett füstérzékelőt helyezünk el a lakásban. Az eszköz hangosan jelzi a tüzet annak kezdeti szakaszában, amikor még könnyen meg lehet fékezni azt. Elég egy négyzetméteres, sőt akár néhány négyzetcentiméteres tűz is ahhoz, hogy annyi mérgező füst keletkezzen, ami tragédiához vezethet. Sok használati tárgyunk, bútorunk tartalmaz műanyagokat, ezek égésekor erősen mérgező gázok keletkeznek.

Szén-monoxid miatt az első három negyedévben 33-szor riasztották a tűzoltókat, 6 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Mérgező szén-monoxid akkor keletkezik, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra.

Fotó: Szőke Péter – BM OKF