Kiszivárgott hangfelvételen ismeri el a polgármester, hogy szándékosan tartanak vissza rájuk terhelő közérdekű adatokat

Megdöbbentő hangfelvétel látott napvilágot ma reggel az egyik ismert városi „mém” Facebook oldalon. A már korábban is pikáns belső, egészen tűzközeli információkat közlő Városháza Talponálló oldalon ezúttal egy olyan hangfelvétel jelent meg, amin Mirkóczki Ádám polgármester gyakorlatilag egyértelmű törvénysértések elkövetését is elismeri.

Nagyjából semmit nem adnék ki, úgy vagyok vele, hogy pereljen mindenért, minden érdemi részt kiveszek belőle vagy kicsontozom úgy, hogy tessék itt van egy semmi, amivel nem tudsz mit kezdeni.

– így kezdődik az a hangfelvétel, amelyen Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere beszél feltehetően szűk, bizalmi körben.

Az elhangzó mondatok alapján alaposan következtethetünk, hogy a beszélgetés témája a közérdekű adatigénylések kezelése és kifejezetten a most már hónapok óta tartó Lenkey-ház ügy amire konkrétan ki is tér a polgármester:

Munkadíj, ennyi. Főszámok. Fejezetszámok. Itt a költségvetés, tessék! És akkor nem tud mit csinálni, odaadtuk. Ja, hogy ez neked nem elég? Kit érdekel?

– emeli ki Mirkóczki Ádám a hangfelvételen álláspontját az ügy kapcsán, ami több szempontból is súlyos kérdéseket vet fel. A polgármester ugyanis mondandóját úgy folytatja,

Tehát én esetleg még ezt az irányt tudom elképzelni, hogy tegyünk is eleget meg nem is és akkor olyan információt adunk, hogy vagy ha konkrét szerződést kérnek ki, akkor meg pont kitörlök olyan részeket, ami őt érdekli. Hát kiadtuk, csak szerintünk, a mi jogi álláspontunk szerint az a, üzleti titok, b, személyes adat, c, mittudénmi.

A Mirkóczki Ádám által a hangfelvételen hallható mondandó azért is roppant aggályos, hiszen mindamellett, hogy saját álláspontja és szándéka szerint a törvényben egyértelműen rögzített kötelezettségének nem akar eleget tenni – feltehetően azért, mert olyan dokumentumokat kellene kiadni, amik esetleg rá és a városvezetésre többi tagjára nézve terhelő, de minimum kellemetlen információkat tartalmazhatnak -, a hangfelvétel alapján arra is következtethetünk, hogy ugyanerre utasítja a Városháza dolgozóit is.

Persze pontosan nem tudni, milyen körben hangzott el ez a néhány mondat, az azért egyértelmű, hogy a polgármester bizalmi körben tehette ezeket a kijelentéseket, máskülönben talán nem beszélt volna ilyen kendőzetlen őszinteséggel arról, szerinte miként kellene megkerülni a jogszabályokat, törvényeket annak érdekében, hogy visszatartson az önkormányzat rá nézve kellemetlen adatokat, számokat, információkat. Márpedig ha ez így van, akkor ott már nem csak arról beszélhetünk, hogy Mirkóczki Ádám fittyet hány a jogszabályokra, de felmerül annak a gyanúja is, hogy közvetlen munkatársait is törvénysértések elkövetésére utasíthatta.

Alább megtekinthető a hangfelvétel az eredeti oldalon, ahol azt írják, ez az első rész. Kíváncsian várjuk a következőket is!