Közeledik a Tarnát kiszivattyúzó borász büntetőpere

Május 6-án kezdődik Füzesabonyban a Tarnát elpusztító borász büntetőpere.

Május 6-án, Füzesabonyban, a Járásbíróságon kezdődik a Tarna folyó vizének kiszivattyúzásával, vízlopással, és természetkárosítással vádolt Egyed László, a Debrői Tóth és Tóth Borászat ügyvezető igazgatójának, és a szivattyút kezelő munkatársának büntetőpere. Mint ismeretes, két évvel ezelőtt nyáron, civilek leplezték le, hogy a borászat, az aldebrői Tarna szakaszon egy nagy teljesítményű szivattyúval a Tarna teljes vízmennyiségét kiemelte, így a folyó hónapokra teljesen kiszáradt és elpusztult szinte a teljes vízes élővilága.

Az ügyben Gyetvai Péter természetfotós, ökoturisztikai szakújságíró, a Fidesz Kál-Kompolti elnöke tett büntetőfeljelentést, amelynek nyomán a Füzesabonyi Rendőrkapitányságon önálló nyomozócsoport derítette fel az ügy részleteit, és foglalta le a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközöket, így a nagyteljesítményű, szűrő nélküli szivattyút is. 

A vízlopásnak egy civil akció vetett véget, amelynek során a Szurkolók az állatokért mozgalom és a Macskaárvaház Alapítvány aktivistái, valamint Szalóki Péter, Kápolna alpolgármestere, küzdősportolók, helyi gazdák, horgászok távolították el az illegális szivattyúkat és a gátakat. A borászat képviseletében agresszíven fellépő biztonsági őrök próbálták a természet védelmét célzó akciót erőszakkal megakadályozni, de végül Gyetvai Péternek Kál-Kompolti Fidesz elnök, és Hajdara Roland, gazdálkodó, vármegyei képviselőnek,  a Mi Hazánk Mozgalom választókerületi elnökének személyes megjelenése nyomán, végül nem történt a civilekkel szemben fizikai erőszak. 

Később Eger önkormányzatának képviselő testülete megszavazta a borászat kitiltását Eger rendezvényeiről. Míg a civilek befolyással üzérkedés miatt is büntető feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen, mert felmerült a gyanú, hogy a megvádolt borászat képviselői politikusokat bíztak meg „ügyük képviseletével, aki a Tarnát védő civileket is megpróbálták besározni az ügyben.

Az elpusztított Tarna folyó megmaradt élővilágának mentésére óriási összefogás szerveződött. Üzletemberek, gazdák, horgászok és vízügyi szakemberek próbálták biztosítani a még életben lévő halak túlélését, a Tarna környékén élő vadak és madarak vízhez juttatását. Szalóki Péter kápolnai alpolgármester, Gyetvai Péter Kál-Kompolti Fidesz elnök, és Blahó László kompolti önkormányzati képviselő, polgárőrparancsnok irányításával, több napig, megállás nélkül zajló mentés során például Szomszéd Lajos egri üzletember több millió forint értékben vásárolt vizet a helyi vízműtől az állatok mentéshez, Bessenyei András gazdálkodó pedig munkagépeket biztosított, és több százan, köztük polgármesterek és a tarnamente Se ifjúsági és felnőtt focicsapata is önkénteskedtek az akcióban. 

A Tarnát védőket támogatásáról biztosította Dr Pápai Ákos a Mi Hazánk Mozgalom önkormányzati képviselője, Balla Péter, a DK akkori helyi elnöke és az országos politika számos szereplője is. 

A gazdag borász azt hitte, mindent megtehet

– fogalmazott most portálunknak Kapin Ricsi, a Szurkolók az állatokért mozgalom vezetője, aki jelezte: tagjaik bizonyosan részt vesznek majd a tárgyalásokon, mert szeretnének a szemébe nézni annak az embernek, akinek felelőtlen, gátlástalan tette miatt több tízezer állat pusztult el – fogalmazott az ismert állatvédő, hozzátéve: ez az ügy azt is bizonyította, hogy képesek a magyarok az állatokért, a természetért összefogni.

A Tarnát védők elleni agresszió azóta is folyamatos, ma is gyakran hallunk fenyegetésekről, amelyek olyanokat érnek, akik  akkoriban mellénk álltak a folyó védelmében

– mondta el Bóday Pál a kápolnai Macskaárvaház Alapítvány vezetője, aki megerősítette, bár nem Heves Vármegyében, de zajlik egy másik nyomozás is, amely azt vizsgálja, állhattak-e politikusok, hivatalos személyek a Tarnát védő civilek fenyegetése mögött, és ha voltak ilyenek, kaptak-e ezért bármifajta juttatást. 

A befolyással üzérkedés miatti büntető feljelentést ismeretlen tettes ellen tettük, de számos  releváns információt megosztottunk a hatóságokkal, többek között Balázs Zoltán kompolti polgármester, Berecz Kálmán kápolnai polgármester és Gondos István füzesabonyi önkormányzati képviselő vonatkozásában, akik még a legutóbbi időben is próbálkoztak a tarnát védők lejáratásával és besmocskolásával. Amit ebben az ügyben már biztosan tudunk bizonyítani, azt a nyomozás sikere érdekében egyelőre nem áll módomban megosztani a nyilvánossággal. 

– tette hozzá a kápolnai állatvédő, aki elárulta:

Minden fenyegetést, ellehetetlenítési kísérletet dokumentálunk, bízva abban, hogy – Egyed László  borászhoz hasonlóan  – egyszer azok is bíróság elé kerülnek majd, akik ezeket elkövették.

Bóday Pál bízik abban, hogy a bíróság hangsúlyos súlyosbító körülményként értékeli majd az elkövetők tevőleges megbánásának teljes hiányát, és agresszív, megfélemlítő fellépését.

A természetkárosítás bűncselekményi alakzata, amellyel Egyed Lászlót vádolja az ügyészség, akár letöltendő börtönbüntetéssel is sújtható. A bíróság bizonyosan figyelembe veszi azoknak a szakértőknek a véleményét, akik kiszámolták: pontosan milyen károk keletkeztek  a térség flórájában és faunájában. Enyhítő körülmény lehet az esetleges büntetlen előélet, de komoly súlyosbító körülmény az a közvélemény számára is jól érzékelhető cinizmus és a tevőleges megbánás teljes hiánya, amely komoly társadalmi felháborodást keltett

– fogalmazott Dr Pápai Ákos ügyvéd, egri önkormányzati képviselő, aki szintén úgy nyilatkozott, hogy figyelemmel kíséri majd az ügy alakulását, és bízik abban, hogy a majdani büntetés elrettentő erejű lesz mindazoknak, akik ilyesmiben sántikálnak.