Közpénzből rendelt magának közvélemény-kutatást a egri polgármester

Az egriek állták a számlát, amikor Mirkóczki Ádám polgármester közvélemény-kutatást rendelt közpénzből, állítja Domán Dániel, a 7. egyéni választókerület, a Hajdúhegy, Károlyváros képviselőjelöltje közleményben.

Domán közlése szerint: 2024. március 4-én frissült utoljára Eger önkormányzatának adatvédelmi honlapja. Szerencsés esetben itt szokták közzétenni azokat a változásokat, amelyek az adatvédelmet érintik, ugyanis ezeket szigorú uniós törvények szabályozzák. A legfrissebb közzététel a városunkkal kapcsolatos közvélemény-kutatással összefüggő adatkezelésről szól, amely arra enged következtetni, hogy Mirkóczki az egriekkel fizettette meg a kutatást, fogalmazott Domán Dániel.

Az elmúlt napokban több egri lakos is jelezte a képviselő-jelöltnek, hogy kérdésekkel keresték telefonon. Domán szerint ez nem meglepő, a választások előtt ezek megszaporodnak, ám általában pártok vagy cégek finanszírozzák.

Az egri polgármester viszont úgy döntött, hogy az egriekkel fizetteti meg, méghozzá volt pártjához, a Jobbikhoz köthető Iránytű Intézetet bízta meg a feladattal, mutatott rá Domán közleménye.

Domán Dániel, a 7-es számú választókerület, azaz a Hajdúhegy és a Károlyváros független képviselőjelöltje.

Szavai szerint mindez törvénybe nem ütközik, de felmerül a kérdés: milyen polgármester az, aki arra használja fel a közpénzt, hogy a „munkájáról” és a politikai ellenfeleiről kapjon visszajelzéseket. A kutatás megrendeléséről sem bizottsági, sem pedig közgyűlési határozat nem született, Mirkóczki Ádám egy személyben döntött így, állítja a képviselőjelölt.

Domán szerint az időzítés sem véletlen, ugyanis márciustól több helyszínen megindult járdák, lépcsők, hidak felújítása, a városgondozás elkezdte a tavaszi nagytakarítást, tehát impulzus akadt bőven, hogy egy egri választó az elmúlt évekhez képest valamivel jobb véleménnyel legyen a város működéséről és vezetőiről.

Csakhogy a legtöbb választó pontosan tudja, hogy a választások előtt mindig ez történik. A Fidesz módszereit előszeretettel másoló polgármester különböző városi performanszokkal próbálja manipulálni az egrieket, mintha az elmúlt évek viszontagságait, túlárazott beruházásait, az elvesztett milliárdokat, az állandó acsarkodásokat, és a közélet teljes leamortizálását egy járda felújítása feledtetné az egriekkel. Ez semmi más, csak az egri lakosok lenézése és a közpénz elherdálása

– mutatott rá Domán Dániel.

A képviselőjelölt közleményében kitért arra is: közérdekűadat-igényléssel fordult az önkormányzathoz. Ám számára úgy tűnik, hogy a polgármesteri hivatal – ahogy a Lenkey-ház költségvetésének esetében is – még mindig hadilábon áll az átláthatósággal, ugyanis egy egyszerű szerződést 15 nap alatt nem sikerült megküldeniük. Tekintve, hogy a kutatás közpénzből valósult meg, magát a kutatás részleteit és az eredményeket is lehetősége lenne megismernie az egrieknek, így Domán az erre vonatkozó közérdekű adatokat is megkérte az önkormányzattól. Véleménye szerint ebből kiderülhet, hogy milyen kérdések kerültek be, azaz Mirkóczki Ádám hogyan befolyásolhatta a kutatást.

Mirkóczki Ádám polgármester még 2019-ben osztotta meg a hírt a nyilvánosággal, hogy elődje, Habis László szintén megrendelt egy közvélemény-kutatást az önkormányzat finanszírozásában, ahol bújtatva az egyes politikai jelölteket is mérte egy kormányközeli intézet. Akkor a regnáló polgármester felháborítónak nevezte az esetet. Fotó: Eger Város Hivatalos Oldala

Sajnálatos, hogy az egri polgármester ilyen szintre süllyedt, hogy az egrieket a saját pénzükből kényszeríti a kommunikációra, és még így se bírja eldönteni, hogy induljon-e a választásokon A kutatásra költött közpénz, amelynek pontos összege később derülhet csak ki

– fogalmaz Domán Dániel közleménye. Szerinte: akár a részvételi költségvetésre, vagy esetleg még több lakossági fórumra, valódi konzultációkra vagy online fogadóórák megteremtésére is költhette volna a pénzt a polgármester az évek alatt. Ezek sokkal inkább segíthetik a párbeszédet a lakosokkal a képviselőjelölt szerint.