Tik-tok oldalán osztott meg videót, Kovács-Csatlós Tamás független képviselőjelölt, jelenleg is regnáló önkormányzati képviselő. A kutyabarát-város koncepciójáról és az ezzel kapcsolatos fejlesztésekről kérdeztük a Kutyabarát Eger Program megálmodóját és elindítóját.

Szívügyed a kutyabarát város koncepciója, mi történt ezügyben eddig Egerben?


A kutyabarát-város program még 2017-ben indult a kezdeményezésemre. Most újabb eredményeket is fel tudunk mutatni. Büszke vagyok rá, hogy a program “életben maradt” és lehet ezen a téren tevékenykedni. Új kutyafuttatókat tudunk létrehozni, a meglévők is folyamatosan bővülnek, nő a kutya-ürülékgyűjtők száma is. Fontos eleme a programnak a jó gazdává nevelés. Ez, az óvodai, alapfokú oktatásban kezdődne. Érdemben kell lépnünk ezügyben. Örülnék annak is, ha idővel egyre több egri szállás- és vendéglátóhelyet is kutyabaráttá válna.
Mostani eredmény, hogy újabb futtató épül a Malomárok utcában, ami annak köszönhető, hogy a Lénó Kft. megvásárolta a Nagylaposi kutyafuttató területét az önkormányzattól. Ezzel a városban egy kutyafuttató felújítására, valamit kettő új kialakítására is kötelezettséget vállaltak.


Mit látsz a legsürgetőbb problémának?


Alapvetően a program legfontosabb eleme, hogy a nem-kutyások és a kutyások normális keretek között tudjanak egymás mellett élni Egerben. Ezért fontos, hogy minden városrészben létesüljön legalább egy ilyen állatbarát közösségi tér. A Lajosváros területén például még nagy hiány van ebből. Örülök, hogy ebben is szövetségesre találtam. Lájer Krisztián szintén fontosnak tartja, hogy ezt a problémát mihamarabb orvosoljuk, úgyhogy bízom abban, hogy lesz majd lehetőségünk ezen közösen is dolgozni.


Mit üzennél az egrieknek a projekttel kapcsolatban?


Ami az új futtatót illeti, kis türelmüket kérném, míg minden a helyére kerül. Egyébiránt bíztatok mindenkit, hogy használják ezeket, mint közösségi tereket! A helyszíneken már kiépítettek ivókutakat, de utcabútorok, kutyaürülék-gyűjtők és hulladék gyűjtőedények is kihelyezésre kerülnek a későbbiekben. A kis- és nagytestű kutyák számára egy-egy darab ugró akadály is helyet kap majd. Azon vagyunk, hogy minden szempontból ideális környezetet hozzunk létre. Persze kérnék mindenkit, hogy igyekezzenek ezeket ilyen állapotban meg is őrizni!

@kovacs_cs_tamas Eger, kutyabarát város! 🐾🐶 #foryou #foryoupage #nekedbelegyen #dog #dogsoftiktok #eger #érsekkert #kutya #kutyatiktok ♬ eredeti hang – kovacs_cs_tamas – kovacs_cs_tamas