Megelőző csapás: akkumulátor gyár ellenes aláírásgyűjtésbe kezd az egri DK

A Demokratikus Koalíció és az egri MSZP közös polgármesterjelöltje ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pártja és az őt támogató többi ellenzéki párt egy közös, preventív aláírásgyűjtésbe kezd városszerte, hogy megelőzzék egy akkumulátor gyár Egerbe telepítését.

Balázs Miklós, a DK és az MSZP közös ellenzéki polgármesterjelöltje ma sajtótájékoztatót tartott az általuk „Zöld Eger”-ként emlegetett választási program kapcsán. A program indulásának első lépése – mint mondta – a mai sajtótájékoztató és az ott elhangzott bejelentés volt. A polgármester aspiráns elmondta, a programot elkezdték részleteiben is kidolgozni, lépésről-lépésre haladva fogják majd bemutatni annak minden egyes elemét a választók számára. A teljességigénye nélkül ez a program foglalkozni fog légszennyezéssel, parkolással, sétáló belvárossal és általánosságban a városi környezetvédelemmel és állatvédelemmel.

Balázs Miklós kiemelte, mint az mindenki előtt ismeretes, a környezettudatos közlekedés és a világ energiaéhsége is növekvő irányba mutat, ezért a jövőben az elektromos áram és annak tárolása igen jelentős szerepet kap majd. Az elektromos áram tárolását lehetővé tévő eszközök, az akkumulátorok alapanyaga pedig nem más, mint a lítium, mely a hagyományos bányászati módszereken túl egy speciális eljárással a geotermális termálvíz segítségével is előállítható ez az anyag.

Balla Péter, a DK választókerületi elnöke (b) és Balázs Miklós, a DK és az MSZP közös polgármesterjelöltje (j). Fotó: DK Eger // Facebook

A polgármesterjelölt szerint ennek alapján egyértelműen beazonosítható, miért olyan helyekre telepített az elmúlt hónapokban nagy ütemben kínai akkumulátor gyárakat a kormány, ahol a területen megtalálható a geotermikus termálvíz – mint amilyen Eger is. Szerinte már jóideje terjed a városban, hogy a városvezetés szeretne egy akkumulátor gyárat telepíteni Egerbe, s ezzel kapcsolatban több aggasztó jel is van, mint például az alpolgármester és az aljegyző közelmúlt béli utazása Kínába, melynek konkrét programjáról, finanszírozásáról, céljáról hiába a sok kérdés és érdeklődés, azóta is mélyen hallgat a Városháza. Mirkóczki Ádám polgármestert is hiába kérdezték, nem cáfolta, hogy akkumulátor gyár kapcsán tárgyalt helyettese és aljegyzője Kínában.

Minczér Gábor alpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán. Fotó: képernyőkép // TV Eger

E mellett az ellenzéki jelölt kiemelte: korábban a városvezetés – a Fidesz támogatásával – leszavazta a Komlósi Csaba lépviselő által a grémium elé terjesztett előterjesztést, mely egy népszavazáshoz kötötte volna az ilyen típusú környezetterhelő beruházások megindítását.

Mindezeket figyelembe véve feladatomnak érzem, hogy megvédjük a város természeti értékeit és kincseit, ezért javasoltam a saját pártomnak és a partner szervezeteknek, hogy indítsunk aláírásgyűjtést egy esetlegesen Egerbe telepítendő akkumulátor gyár ellen, mely garantálja majd, hogy a jövőben ne lehessen az egriek megkérdezés nélkül a város környezetét terhelő akkumulátor összeszerelő vagy bontó gyárat Egerbe telepíteni.

– mondta el Balázs Miklós. Hozzátette:

Ez egy preventív aláírásgyűjtés, hiszen a politikusok feladata megelőzni a bajt, ezért választják meg őket