Megrendezték a vármegyei műszaki mentő versenyt

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területi műszaki mentő versenyt rendezett szerdán, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Hatvan-nagygombosi Gyakorló Bázisán. A megmérettetésen vármegyénk három, az egri, gyöngyösi és hatvani hivatásos tűzoltó-parancsnokságok csapatai vettek részt. A verseny tétje pedig az volt, hogy a legjobban szereplő csapat képviselheti vármegyénket a verseny országos fordulóján.

A szakmai verseny célja, hogy a vonulós állomány fejlessze a műszaki mentési ismereteit, emellett versenykörülmények között is legyen lehetőség a műszaki mentési eszközök használatának gyakorlására. Az eseményt Gombás Gábor tűzoltó alezredes, megbízott tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy vármegyénkben a tűzoltó beavatkozások jelentős részét a műszaki mentések teszik ki. A tavalyi évben 1550 alkalommal riasztották a tűzoltókat műszaki mentésekhez, mely majdnem kétszerese volt a tűzesetek számának. A hivatásosok átismételték az akkumulátoros mentőeszközök működését, melyek súlya és méretei alapján még könnyebben bevethetők szűk mentési körülmények között. Az alezredes zárásként fair és balesetmentes versenyzést kívánt a tűzoltóknak. 

A versenyen minden csapatot egy raj, vagyis hat tűzoltó képviselt. A csapatok egy kizárólag irányítói feladatokat végző irányítóból, egy, az alapvető egészségügyi ellátásért felelős, illetve négy beavatkozó tűzoltóból állt. Valamennyi feladatot egy szimulált autóbalesetnél hajtottak végre, ahol megsérült valaki. Mindegyik helyzetnél az autó fel is borult, a megoldandó feladatokkal a tűzoltók nap mint nap találkoznak az utakon. A komplex feladatok megoldására húsz percük volt a csapatoknak. Az indítás előtt egy kijelölt zónába helyezték el a versenyfeladat során használni tervezett felszereléseket, továbbá a csapattagoknak teljes védőruházatban, minden munkavédelmi előírást betartva kellett megoldaniuk a feladatokat.

A pályabírók számos szempont figyelembevételével értékelték a csapatok munkáját. Számított, hogy helyes-e a beavatkozás taktikája, milyen az irányítói munka, hogyan zajlik a felderítés, milyen jól választották meg a kollégák a sérült kimentésének útját, hol jutottak be az érintett járműbe, milyen színvonalon használták a műszaki mentő felszereléseket, mennyire gondoskodtak maguk és a sérült biztonságáról, hogyan látták el a sérültet illetve, hogyan kommunikáltak a bajba jutott emberrel és csapaton belül.

A vetélkedőn a kollégák számot adtak arról, hogy felkészültek a közlekedési balesetek során végrehajtandó műszaki mentési feladatokra. A szoros versengést végül a hatvani hivatásos tűzoltó-parancsnokság nyerte meg. Második helyen a gyöngyösi, míg harmadik helyen az egri hivatásosok végeztek.

A díjátadón Szunyog Zoltán, igazgató adta át az okleveleket és a serleget, majd minden csapatnak gratulált a teljesítményhez, továbbá jó felkészülést kívánt a hatvani tűzoltóknak az országos fordulóra való felkészüléshez.  

Forrás és fotó: Nagy Csaba tű. szds. – Heves VMKI