Minden, amit a lomtalanításról tudnia érdemes

Csak adott időpontban és csak meghatározott lomot lehet kirakni az utcákra. – írta az egriügyek.hu. A Szelektív Nonprofit Kft. alvállalkozójaként az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a jogszabályok szerint a lakosság részére évi egyszeri, ingyenes lomtalanítást végez.

Egerben, a családi házas övezetekben körzetenként, bontásban végzik a közterületi lomtalanítást, így az érintett ingatlanhasználóknak a Társaságnál külön igényt nem kell leadniuk sem elektronikus, sem személyes úton. A lomhulladékok gyűjtését közterületi lomtalanítási mód szerint végzik, jellemzően tömörítő lapos (kukás) és konténeres járművekkel. A lomtalanítás keretében az ingatlanhasználók maximum két köbméter lomhulladék mennyiséget helyezhetnek ki az ingatlanok elé. Társasházak esetén, (akik igénybejelentésüket a [email protected] email címre adhatják le (pontos cím, illetve lakásszám megjelenítésével) az érintett képviselőkkel külön egyeztetnek a szállítás időpontjáról. – tájékoztatott az oldal.


Elhelyezéssel kapcsolatos szabályok:
A lomtalanítási hulladékot a lakóingatlanok/társasházak elé reggel 6:00 óráig úgy kell elhelyezni, hogy az a begyűjtő gépjárművel jól megközelíthető legyen, a kihelyezett hulladék nem akadályozhatja a gyalogos- és gépjárműforgalmat. Az apróbb, kisméretű hulladékot bekötözött zsákokban kell kihelyezni. Családi házas övezetekben, háztartásonként kirakható lom maximum kettő köbméter lehet. A nem megfelelően, kirakott, ömlesztve elhelyezett hulladék szétszóródásával (pl. szél által) kapcsolatban a Társaságot nem lehet felelősségre vonni. Több, nem kihelyezhető hulladékot a lakossági hulladékudvar tud fogadni, az átvételi szabályokról bővebb információt a www.egrihulladek.hu oldalon olvashatnak.


Kihelyezhető hulladékok:
Az ingatlanokban keletkező olyan szilárd hulladék, melyek méretüknél fogva nem helyezhetőek el a kukákban, illetve a rendszeres hulladékszállítás alkalmával nem szállíthatók el
Például:

 • bútor
 • nagyobb kartondobozok
 • játékok
 • rongy bezsákolva
 • stb.


Tilos kihelyezni:

 • kommunális-, nagy darabos fém és elektronikai hulladék
 • építési törmelék
 • gépjárműgumi
 • autóalkatrészek (lökhárító, műszerfal, ülések)
 • akkumulátorok
 • veszélyes hulladéknak minősülő anyagok vegyszerek és minden olyan hulladék, amely a begyűjtés során veszélyezteti a begyűjtést végző dolgozók testi épségét, egészségét!

Az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatja a lakosságot, a közös képviselőket és a társasházkezelőket, hogy a bejelentés nélkül történő hulladék kihelyezése illegális hulladéklerakásnak minősül!


Az illegális hulladék elhelyezése hatóságilag tilos!


A vonatkozó jogszabályok értelmében a szabálytalankodóknak bírságot kell fizetniük! A lomtalanítás során a közterületre kihelyezett lom a közszolgáltató tulajdonát képezi, így annak a közszolgáltatón kívül más által történő elszállítása jogtalan elszállításnak minősül! A lomtalanítással kapcsolatban bővebb tájékoztatás a www.egrihulladek.hu oldalon található, illetve a (36) 513-200-as telefonszámon is kérhető.

Kép.: Eger.hu