Mirkóczki lakáspolitikája: önkormányzati vendég- és bérlakások, valamint nyugdíjasházi lakás is jutott a városvezetés csókosainak

Mirkóczki Ádám és csapatának önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatos teljes nemtörődömsége köztudomású. A lakások lepusztult állapotát, emberi tartózkodásra való alkalmatlanságát már a képviselők is bemutatták és szóvá tették több alkalommal mind a médiában, mind a Közgyűlési üléseken, ahogy erre az állapotra az EVAT cégcsoport vezetése is számtalanszor felhívta az Önkormányzat figyelmét. Mégse történt semmilyen változás a városvezetés hozzáállásában.

Elkeserítő, hogy még a lakásállomány katasztrofális állapota ellenére is évente több százan próbálnak bérlakást igényelni az önkormányzattól, de kevés kivételtől eltekintve teljes elutasításban van részük. Sokan évek óta a várólistán „dekkolnak” és sikertelenül próbálkoznak önkormányzati bérlakáshoz jutni. A bérlakáshoz várók listáján jelenleg is közel 200-an vannak, a nyugdíjasházba is több mint 60-an próbálnak bekerülni.

Ehhez képest minimum álszent, de inkább felháborító, és a hűtlen kezelés kategóriáját erősen súroló esetekről kaptunk információt városházi forrásokból, amelyekről a tisztánlátás érdekében szerettünk volna megosztani a nyilvánosággal.

Csókosoknak vendéglakás havi 60 ezerért? Jöhet!

A Mirkóczki Ádám vezette önkormányzat több úgynevezett vendéglakással is rendelkezik, többek között a Katona téren, illetve a Telekessy utcában, amelyek régebben az önkormányzat vendégei számára voltak fenntartva. Úgy értesültünk róla, hogy még 2020-ban, a Covid-járvány idején indította el azt a gyakorlatot az okirathamisításért jogerősen elítélt Spisák György aljegyző, hogy a számára kedves beosztottjainak, illetve a városüzemeltetési iroda felújításokkal, pályázatokkal foglalkozó, vagy egyéb okból számára kedves kollégái érdekében aktívan közbenjárt, hogy megkapjanak és tartósan is bérelhessenek ilyen vendéglakásokat. Ez a megkülönböztető eljárás önmagában is felháborító, és tükrözi azt a „nekem mindent lehet” hozzáállást, ami a városvezetést általában jellemzi, de az igazán elképesztő és megdöbbentő, hogy ezeket a lakásokat mélyen a piaci ár alatt, napi 2.000 forintos áron lehet igénybe venni.

A városházáról kapott információink szerint van olyan kollegina, aki két évig élvezte egy ilyen lakás vendégszeretetét.

Mirkóczki Ádám aljegyzője, a polgármesteri kabinetirodát is vezető Spisák György a hírek szerint az elmúlt 4 évben megsokszorozta a közvetlenül vagy közvetve a tulajdonában lévő egri ingatlanok számát, ami nem meglepő, ha valóban ilyen jól bánik nem csak a saját, de az önkormányzat vagyonával is. Fotó: Mihály Péter // Egri Válasz

Ez a valóban diszkont-áras bérbeadás effektív károkat okoz az önkormányzatnak, a városvezetés szerint viszont nincs semmi látnivaló az ügyben. Összehasonlításként a városban például egy 60 m2-es lakást is átlagosan 150 ezer forintért lehet jelenleg a piacon bérelni, az pedig már csak hab a tortán, hogy nem csak ezek a vendéglakások vannak „bérbeadva” a kedvenc városházi dolgozók részére, hanem korábban ténylegesen önkormányzati bérlakásként funkcionáló ingatlanok is, amellyel konkrétan a bérlakásra váró több száz ember elől veszik el a helyet.

Mint azt szintén városházi forrásoktól megtudtuk, – és az objektív tájékoztatás érdekében fontosnak is tartjuk megosztani –, hogy a bevett gyakorlattal ellentétben egyes Telekessy utcai lakásokat nem ad ki hosszú távra Mirkóczki Ádám és Spisák György, hanem inkább alkalmi, akár 1-2 órás tartózkodás céljára vannak fenntartva. Az olvasók is biztosan meglepődnének, hogy egy-egy ilyen lakásban valójában ki nyitna nekik ajtót, ha hirtelen becsöngetnének.

És mielőtt a mélyen tisztelt városvezetők azzal vádolnának bennünket, hogy a hivatali dolgozókat támadnánk, a hangsúly azon van, hogy Mirkóczki Ádámnak mi a fontos – vagy mi az, ami felett inkább szemet huny. Az, hogy hosszú távú megoldást találjon a bérlakások terén kialakult áldatlan helyzetre, vagy hogy különböző érdekek és személyes befolyás mentén ad-hoc döntéseket hozzon.

A Telekessy István utcai épület melyben az Önkormányzatnak is vannak vendéglakásai. A korábbi időszakokban ezek a lakások voltak hivatottak szállást nyújtani az önkormányzathoz érkező, legtöbbször protokoll vendégeknek. Most egészen másfajta célt szolgálnak, ha lehet hinni a pletykáknak… Fotó: Wikipedia

Hogyan jussunk előrébb a várólistán? Erre is van megoldás!

Ha nem lenne elég, hogy az ún. vendéglakásokkal mit művel az ún. városvezetés, érdemes kicsit körbenézni a lakásra várók között is. A Malomárok utcában lévő Nyugdíjasházba nehéz bekerülni. Ez egy olyan ingatlan, ahol a 65. életévüket betöltők önálló, egy-másfél szobás lakásokban tudnak élni, de mégis segítség és gondozás mellett. Sokan hosszú évek óta szerepelnek a névjegyzéken, pályáznak, várnak a pozitív elbírálásra, de sajnos eredménytelenül, továbbra is hozzátartozóik segítségére hagyatkozva. A nyugdíjasház azért is népszerű, hiszen a nyugdíjból mindössze havi 35 ezer forintot vonnak le lakbérre és az egyéb kiadásokra.

A közgyűlés legutóbb idén februárban döntött arról a több mint hatvan emberről, akik közül kiválasztják a megüresedő lakások új bérlőit. Ezen a névjegyzéken új névként került fel idén az önkormányzat városvezetés megbízásából botrányos és súlyosan jogszabálysértő ellenőrzéseket lefolytató belső ellenőrének édesanyja. Ez a belső ellenőr az, aki mellett „szakértőként” eljárva maga Spisák György aljegyző váratlanul, előre nem egyeztetett módon megjelenik cégeknél, igyekezve megfélemlíteni és presszionálni azok vezetőit és beosztottjait.

Ez önmagában persze nem lenne baj, pályázni minden, a feltételeknek megfelelő egri lakos tud.

Viszont a döntést követően a belső ellenőr édesanyja rekord gyorsasággal meg is kapta az egyik legjobban felújított nyugdíjasházi lakást.

Úgy, hogy mások, ha több éves várakozás után esetleg hozzá is jutnak egy-egy ilyen ingatlanhoz, saját erőből, hozzátartozóik segítségével kell lakható állapotúvá tenniük azt.

Az egri nyugdíjasház, ahol az önkormányzat belső ellenőre – aki információk szerint kifejezetten jó kapcsolatot ápol az aljegyzővel – közvetlen hozzátartozója rekord gyorsasággal kapott felújított lakást, miközben más nyugdíjasok éveket kell, hogy várjanak. Fotó: képernyőkép // Google Maps

Vajon mit szól ehhez az a sok egri nyugdíjas, akik évek óta eredménytelenül próbálnak bekerülni és évek óta újra és újra pályázni a Nyugdíjasházi lakásokra? Vajon a belső ellenőr szerint teljesen rendben lévő eljárás így lakáshoz jutni? Vagy esetleg elrendel egy belső ellenőrzést, kideríteni, hogy jutott ilyen gyorsan lakáshoz a saját hozzátartozója? Esetleg fel is kéri szakértőnek az ügyben Spisák aljegyzőt? Nem hinnénk. A kérdés már csak az, hol marad ilyenkor a városvezetés szociális szaktekintélye Farkas Attila alpolgármester? Szerinte ez így ebben a formában rendben van?

Mondjuk ki, szégyen, amit Mirkóczki Ádám művel a gondjaira bízott önkormányzati ingatlanokkal, de ha ez nem lenne elég, következő cikkünkben azt is bemutatjuk, milyen az, amikor a városvezetés 4 év után végre nekiáll felújítani lakásokat. Ha azt hinnék a kedves olvasók, hogy ott legalább minden rendben van, előre szólunk, nagyot tévednek.