„MOCSKOS EGY VILÁGOT ÉLÜNK…” ÍRTA AZ ONLINE CSALÓBANDA FEJE A KISZEMELT ÁLDOZATNAK

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretében derítette fel az internetes csalókat.

A Gyöngyösi Rendőrkapitányságon indult eljárás 2022 végén az online térben elkövetett csalások miatt. A nagyszámú sértett miatt a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányságon nyomozócsoport alakult.

A szerteágazó nyomozás során a rendőrök csaknem ezer sértettet hallgattak ki, mint kiderült, mindegyiküket ugyanazzal a módszerrel csapták be: a közösségi médiában feladott játékkonzol vagy szerszámgép hirdetésre jelentkeztek, majd a termék vételárát – esetenként annak egy részét, olykor csak a szállítási költséget – előre elutalták. Terméket azonban egyikük sem kapott.

Az eljárásban öt huszonéves – gyöngyösi és visontai – fiatalt hallgattak ki gyanúsítottként a rendőrök. A banda két vezetőjével szemben letartóztatást illetve lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság.

A gyanúsítottak egymást segítve adták fel a kamuhirdetéseket, eleinte saját profiljaik és bankszámláik használatával, később közeli hozzátartozóik közösségimédia-fiókjait is jogosulatlanul felhasználva folytatták tevékenységüket, az eddigi adatok alapján több mint 8 millió forinttal megkárosítva a sértetteket.

A 934 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, négyrendbeli pénzmosás, háromrendbeli pénzmosásban felbujtás és kétrendbeli információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekmények gyanúja miatt folytatott eljárást a rendőrség befejezte és az iratokat a napokban megküldte az ügyészségnek.  

A csalók minden módszert felhasználnak, hogy megbízhatónak tűnjenek: az egyik sértettel folytatott üzenetváltásban például a gyermektelen fiatal gyanúsított két nem létező lányát is emlegeti, hogy megnyugtassa a gyanakvó vevőt.

Ismételten felhívjuk a figyelmet az online vásárlás veszélyeire:

  • Semmilyen körülmények között ne utaljon pénzt előre!
  • A hihetetlenül nagy árengedmény mindig gyanús.
  • Az oldal vagy eladó értékeléseit mindig olvassa el!
  • Ha megoldható ragaszkodjon a személyes átvételhez!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Forrás: Police.hu