Nemzetiséggé válhatnak a szkíták, pedig 2 ezer éve nem is léteznek

Dr. Pócs Alfréd egri önkormányzati képviselő kezdeményezte, hogy nyilvánítsák a szkítákat is Magyarországon honos népcsoporttá. Aláírásával 1371 magyar állampolgár támogatta az ügyet, a végső döntést pedig az országgyűlés mondja majd ki.

Többek között onnan is ismert Pócs Alfréd egri képviselő neve, hogy még 2021-ben neki ítélte a Szkeptikus Társaság a Laposföld-díjat, amelyet akkor az „Orvosok a tisztánlátásért” csoport rangos személyiségei között osztottak ki – írja a 24.hu.

A kisebbségi törvény kimondja, hogy nemzetiség megállapításához ezer magyar állampolgárnak kell aláírásával igazolnia egy adott népcsoportba tartozását. Azzal, hogy több mint 1300-an nyilatkoztak úgy, hogy a szkíta nemzetiséghez tartoznak, megfelel az indítvány a törvényben foglalt feltételeknek.

Erről az érvényes aláírások ellenőrzése után Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke (NVB) tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét.

A Nemzeti Választási Bizottságnak ilyen ügyekben kötelező kikérnie a Magyar Tudományos Akadémia elnökének állásfoglalását is, ám Freund Tamás jelezte: a magyarországi, magukat szkítákként azonosító közösség honos népcsoporttá nyilvánítását a tudományos testület nem támogatta.

Amennyiben a kérésnek a parlament zöld utat ad, akkor a szkíta lehet Magyarországon a 14. nemzetiség.