Parkolóház-jelentés: elmarasztalta a vizsgálóbizottság Mirkóczki Ádám polgármestert és Spisák György aljegyzőt

Hosszú hónapok óta tartó vizsgálat és kutatómunka zárult le ma reggel a Városházán, ahol a Városgazdálkodási Bizottság rendkívüli ülésen tárgyalta a Katona téri parkolóház ügyével kapcsolatos vizsgálat során született jelentést. A bizottság tagjai és a szakértők által egyhangúlag megszavazott jelentés súlyos, Mirkóczki Ádám polgármesterre és Spisák György aljegyzőre nézve erősen terhelő megállapításokat is rögzít.

Még néhány hónnap ezelőtt, tavaly döntött úgy a városi Közgyűlés, hogy szükséges a Katona téri parkolóház ügyének teljes és részletes feltárása, hiszen olyan anomáliák és máig tisztázatlan lépések derültek az ügy kapcsán, melyek nem egy esetben felvetik a bűncselekmény gyanúját, arról nem beszélve, hogy az elmaradt vásárlás miatt immár negyedik éve súlyos százmilliókat bukik el a város.

A Katona téri parkolóház bejárata. Fotó forrása: Heol

A vizsgálatot a Városgazdálkodási Bizottság kapta feladatul, mely testület hónapokon keresztül igyekezett meghallgatni érintetteket, bekértek bizonyítékokat és szakértők bevonásával igyekeztek modellezni a 2020-ban kezdődő eseményeket, hogy megtudjuk, kinek a hibájából érte több száz millió forintos kár a várost és az egrieket. A botrányoktól tarkított vizsgálati szakasz után ma reggel a testület ismét össze ült, hogy a vizsgálat lezárásaként megtárgyalja az úgynevezett „parkolóház-jelentést”.

Az ülésen azonban megdöbbentő módon a polgármester, az alpolgármesterek és az aljegyző sem jelent meg, sőt, egy ponton az ügyben vaskosan érintett Juhász Éva vagyongazdálkodási irodavezető a napirend tárgyalásakor felállt és elhagyta a termet. Ennek a közjátéknak feltehetően éppen az volt az oka, hogy

az elkészült jelentés nem egy esetben igen súlyos, büntetőjogi kategóriába tartozó megállapításokat tartalmaz a polgármesterre és aljegyzőjére nézve.

A városvezetés egyetlen tagja, de még az irodavezetők sem jelentek meg a Bizottság ülésén – nem kizárt, hogy utasításra. Fotó: Egri Válasz

A jelentés elsőként megállapította, hogy 2020-ban ésszerű gazdálkodás és felelős előkészítés mellett az önkormányzat és/vagy az EVAT cégcosport valamilyen konstrukcióban képes lett volna megvásárolni az épületet a roppant kedvezményes, körülbelül 400 millió forintos áron. Ennek kapcsán a dokumentum kiemeli, hogy

mulasztás terheli az önkormányzat gazdálkodásáért felelős Mirkóczki Ádám polgármestert, illetőleg a parkolóház ügyében a tárgyalásokat koordináló Spisák György kabinetvezetőt, hogy a szakirodák nem kerültek megfelelően bevonásra a döntések előkészítésében.

E mellett a pandémiás veszélyhelyzet kihirdetése után Mirkóczki Ádám polgármester a Közgyűlés nevében, annak tájékoztatása nélkül, saját hatáskörben eljárva tett nyilatkozatot a vételi szándékról, melyhez sem joga, sem felhatalmazása nem volt, ezután pedig ugyan így eljárva kijelölt egy külsős céget az épület megvásárlására, melyet hivatalosan, nyilatkozat formájában meg is erősített.

Az okirathamisításért jogerősen elítélt Spisák György aljegyző többször próbálta félrevezetni a bizottság tagjait illetve a közvéleményt akkor, amikor utólag lelepleződött hazugságokat nyilatkozott a folyamatban lévő vizsgálat kapcsán. Fotó: Eger Hírek

A jelentés szerint Mirkóczki Ádám polgármester és Spisák György aljegyző a Bizottság előtti meghallgatásokon tagadták, hogy bármely céget kijelöltek volna a megvásárlásra. A polgármester megtagadta e tárgyban folytatott levelezésének átadását, sőt annak létezését is letagadta. Spisák aljegyző azt állította, nem vett részt a megbeszéléseken, nincs információja ezekről a tárgyalásokról, ám a parkolóház tulajdonosa, Saxinger Balázs átadta a Bizottságnak a kért leveleket melyekből kiderült: Spisák részt vett a megbeszéléseken, sőt irányította azokat, Mirkóczki Ádám polgármester pedig valóban kijelölt egy külsős céget az épület megvásárlására. Sőt, a levelezésekből az is napvilágot látott, hogy a polgármester a megvásárlás lebonyolítása után vissza akarta bérelni az épületet – immár az új tulajdonosától – havi 6 millió forintos bérleti áron!

A kijelölt cég nem más volt, mint az Estosus Kft., mely a gazdasági és ingatlanbotrányairól elhíresült, jobb és baloldali körökben is ismert Wráber Zsolt érdekeltségébe tartozó cég. Wrábel jelenleg 27 cégben érintett, mint vezető, ezek jelentős része már felszámolás alatt áll.

Mirkóczki Ádám polgármester és a városvezetés tagjait súlyos felelősség terheli a parkolóház-ügyben, amely ügyben már nyomoz a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanújával. Fotó: Eger Város Hivatalos Oldala // Facebook

A parkolóház-jelentésben leírtak szerint a vevőkijelölés kapcsán pályázat nem került lefolytatásra, ezért nem ismert, hogy milyen alapon került kiválasztásra éppen Wráber Zsolt vállalata. A cég kijelölésére a rendelkezésre álló adatok alapján ellentételezés nélkül került sor, miközben Mirkóczki Ádám polgármester tudta, hogy a parkolóház becsült piaci értéke 780 millió forint körül volt. Ennek ellenére ingyenesen adta át a vételi jogot a cégnek, ezzel jelentős kárt okozva az önkormányzatnak.

A Bizottság tagjai által megszavazott jelentés arról is rendelkezik, hogy az abban foglaltak, minden bizonyítékkal és minden napvilágra került részlettel együtt legyenek megküldve a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak, hiszen a Heol információ szerint az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt van folyamatban lévő nyomozati eljárás.