Szavazás- Eger idén is esélyes egy okoszebrára

Május 11-e, a Közlekedési Kultúra Napja, ennek apropóján indítottak szavazást a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával, hogy melyik iskola közelében, veszélyes kereszteződésben létesítsenek okoszebrát.

Mi az okoszebra?

A SafeCross® okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével a zebrára lépő járókelőre hívja fel a figyelmet. Tehát az okoszebra célja, hogy az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észleljék a gyalogosátkelést. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás is, így a zebra csak indokolt esetben lép működésbe.

A Rendőrség 2023-as adataiból kiderül, hogy a gyalogosokat érintő több mint 2100 baleset 38%-a (812 eset) kijelölt gyalogosátkelőhelyen történt, melyből 18 halálos kimenetelű volt. Az összes gyalogos baleset 93%-a (1 989 eset) lakott területen belül-, döntő többségben (65%) nappali, természetes fényviszonyok mellett következett be. 571 alkalommal azonban éjszaka, működő közvilágítás mellett-, 115 esetben pedig közvilágítás nélküli útszakaszon történt szerencsétlenség, mely bizonyítja, hogy a zebrák láthatóvá tétele kulcsfontosságú mind a gyalogos, mind az autós részére.

Ezért a Rendőrség és az Országos Rendőr-főkapitányság – Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén a közúti ellenőrzések során, illetve a kommunikációs és prevenciós tevékenysége (tájékoztató, felvilágosító, edukációs programok, kampányok) során kiemelt feladatának tekinti a védtelen közlekedők, köztük a gyalogosok közlekedésbiztonságát.

A Generali ebben az évben az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal (OBB) együttműködve indította el közönségszavazását:

a magyar lakosságnak a gyerekek biztonságát elősegítve május 27-én 12 óráig van lehetőségük online szavazatukat leadni, hogy a felsorolt 19 város közül, melyikben található az általuk legveszélyesebbnek gondolt, iskola közelében elhelyezett gyalogátkelőhely.

Idén többek között Baja, Békéscsaba, Eger, Esztergom, Miskolc, Szekszárd, Szombathely, Sopron, Zalaegerszeg vagy a további 8 városból egy gazdagodhat okoszebrával szeptemberben, várhatóan az új tanév kezdete előtt.

Eger esetében az Eszterházy tér 2. sz. alatt található zebrára IDE kattintva lehet voksolni!

Szavazzunk minél többen!

Forrás és fotó: Eger Város Hivatalos Oldala