Természetmegőrzési Műhely – Madár- és kétéltűmentések

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár tavaly új előadássorozatot indított útjára „Természetmegőrzési Műhely” címmel. A programsorozatnak eddig nyolc része volt. Idén négy új témával várjuk az érdeklődő közönséget!

Az előadások céljául aktuális természetvédelmi témák, problémák ismertetését tűztük ki, ami nemcsak a szakmai közönség, de a természetvédelem iránt érdeklődők számára is érdekes, hasznos lehet.

A Természetmegőrzési Műhely idei első előadásának címe és témája: Madár- és kétéltűmentések – a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mentőtevékenységei

Előadó: Hák Flóra természetvédelmi referens (madármentés) és Bodzás János természetvédelmi őr (kétéltű mentés), valamint vendégeink lesznek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egri mentőállomásának bemutatós madarai: Csipi, az egerészölyv, Killi, a vörös vércse és Evelin, a macskabagoly

Időpont: 2024. április 16. (kedd) 16:30 – 18:00

Helyszín: Eger, Bródy Sándor Megyei Könyvtár – Böngésző terem (Eger, Kossuth Lajos utca 16.)

A témáról:

A madármentések témaköre nagyon érzékeny terület, amit sokan sokféleképpen értelmezünk. Mikor kell mentenünk, s miért kerül annyi madárfióka évente a mentőhelyekre?

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkája szerteágazó, aminek csupán kis szegmense a madármentés. Igazgatóságunk 2020-ban kapta meg az engedélyt védett állatok tartására szolgáló mentőközpont üzemeltetésére Egerben. Évente több száz lakossági megkeresést kapunk segítségre szoruló állatokról, javarészt madarakról, denevérekről, emlősökről. Jelenleg a mentőhelyért két, Igazgatóságon dolgozó kolléga felel, egy állatgondozó, külsős munkatárs, valamint egy megbízott állatorvos. Évente legalább félezer állat kerül hozzánk, s fő célunk, hogy a gyógyult és a fiókaként felnevelt egyedeket visszaengedjük természetes élőhelyükre. Azonban vannak olyan, szabad életre képtelen madaraink is, melyek a környezeti nevelésben segítenek minket, óvodákat, iskolákat látogatunk velük és segítik a legfiatalabb korosztállyal megszerettetni a természetet, az állatokat. Ezen tollas „kollégáinkkal” is megismerkedhetnek az előadáson, Kelemen Tamás madármentő munkatársunk segítségével.

A békák, kétéltűek mentése talán egy kevésbé „aranyos” témakör, azonban kiemelten fontos! Hazánkban minden kétéltű faj védett. A békák, szalamandrák márciusban bújnak elő a telelésből, és indulnak el szaporodási helyükre. Sajnos a vonulási utak több esetben is keresztezik az úttesteket, ami számos példány pusztulását eredményezi. Mit tehet ilyenkor egy természetvédő? Milyen békák élnek Egerben és környékén? Ilyen és ehhez hasonló kétéltű- és hüllővédelmi témákról fog mesélni Eger természetvédelmi őre.

Az előadáson a részvétel ingyenes, azonban ELŐZETES, ONLINE REGISZTRÁCIÓHOZ kötött, amivel helyét tudja biztosítani a helyszínen. Regisztráció itt: https://n9.cl/64h9a
A férőhelyek korlátozott számban elérhetők, a terem maximum kapacitása 50 fő!

Jelentkezési határidő: 2024. április 16. 12.00

Egyéb részleteket a hivatalos Facebook eseményben olvashatnak.

Indexkép: Facebook esemény