Ternyák Csaba egri érsek: rövid diadalmenet után hosszú szenvedés várt Jézusra

Virágvasárnap délelőtt Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét az egri bazilikában. A főpásztor homíliájában szólt arról, hogy Jézus számára a rövid diadalmenet után hosszú és szenvedésekkel teli út következett.

A szentmise keretében Passió hangzott el. A zenei szolgálatot az Egri Érseki Fiúkórus, a gyakorlóiskola kamarakórusa, valamint Kubík Tamás orgonaművész végezte. Vezényelt: Schmiedmeiszter Szilvia és Kovács Ádám. Ternyák Csaba homíliájában arról beszélt, megindító és lelkünk mélyéig felzaklató ez a történet, újra és újra, amikor meghallgatjuk. Ugyanaz a tömeg, amely lelkesen hozsannázva fogadta Dávid fiát, néhány nap múlva már azt követeli Pilátustól, „feszítsd meg őt”.

Láthatjuk, hogy az emberek mennyire állhatatlanok, milyen könnyen megváltoztatják véleményüket, feladják hűségüket – fogalmazott a főpásztor. Minden fizikai szenvedésnél jobban fájt Jézusnak Júdás árulása, Péter tagadása, a tanítványok elalvása és tőle való eltávolodása, a teljes elkeseredettség, a magára hagyatottság drámája ez. Annak felismerése, hogy a tanítványok árulásán túl, még az Atya is elhagyta őt. Lelke mélyéből tör fel a zsoltáros imádsága a kereszten. Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?

– fogalmazott az érsek.

Úgy folytatta, mégis mielőtt mi megbotránkoznánk Péteren és a társain, vagy Pilátuson, vagy a főpapokon, tekintsünk magunkba. Jusson eszünkbe, hogy hányszor történik meg velünk is ugyanez, amikor életünk konkrét döntéseiben, tetteiben megtagadjuk Jézusba vetett hitünket, vagy tanítását és hívását nem vesszük elég komolyan. Nagyhét újra bűnbánatra és megtérésre szólít fel bennünket. Most van itt a megtérés, most van itt az újrakezdés ideje.

Kiemelt kép: Ternyák Csaba érsek szentmise közben, 2022 húsvétján.

Forrás: Egri Főegyházmegye