Záporok, zivatarok indítják a hetet

Hétfőn már reggel előfordulhat eső, zápor, egy-egy zivatar a délnyugati országrészben. Napközben dél, délnyugat felől egyre több zivatar érkezik, köztük heves zivatarok, szupercellák is lehetnek, melyeket viharos szél, felhőszakadás, jégeső kísérhet. Keleten lesz szárazabb az idő, de este, késő este várhatóan ide is befutnak a zivatarok. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, keleten lesz melegebb.

Kedden egy fölénk helyeződő magassági örvény határozza meg időjárásunkat. Hatására intenzív gomolyfelhőképződésre, többfelé kialakuló záporokra, zivatarokra készülhetünk, melyeket helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. A Dunától keletre a nyugati-délnyugati, a Dunántúlon az északnyugati szél lesz élénk, erős. A legmelegebb órákban 20-26 fokot mutathatnak a hőmérők.

Szerdán több lesz a napsütés, már csak helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. A nyugatias szél mérsékelt, időnként élénk lesz. Délutánra 24 és 29 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön is a napsütésé lesz a főszerep. Zápor, zivatar csak néhol fordulhat elő. A szél főként a Dunántúlon és északon-északkeleten támadhat fel. 25 és 30 fok közötti maximumokat mérhetünk. Pénteken folytatódik a napos, nyári idő. Záporok, zivatarok helyenként északon, északkeleten lehetnek. A szél csak zivatarok környezetében erősödik meg. A csúcshőmérséklet 26-32 fok között alakulhat.

Forrás: Időkép