Egy évtizede működik a Pétervásárai Katasztrófavédelmi Őrs

A katasztrófavédelem 2012-ben indította el az őrsprogramot azzal a szándékkal, hogy a nehezen elérhető területeken tűzoltóőrsök létesüljenek. A program keretén belül 2014. áprilisában átadták a Pétervásárai Katasztrófavédelmi Őrsöt, mely megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség ünnepséget rendezett a pétervásárai hivatásos tűzoltók laktanyájában.

Az ünnepség a Himnusz hangjaival indult, majd elsőként Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, a vármegyei katasztrófavédelem vezetője köszöntötte a megjelenteket. Az ezredes kiemelte, hogy nagy szükség volt az egri tűzoltóság irányítása alatt működő őrs megalakítására, melynek állománya az elmúlt évtizedben évente átlagosan kétszáz alkalommal vonult. Az igazgató megköszönte a város támogató hozzáállását az őrs működéséhez, majd zárásként azt kívánta a környéken élő állampolgároknak, hogy az őrs még sokáig szolgálja az élet és az anyagi javak biztonságát. 

Ezt követően Vörös Tamás tűzoltó alezredes, az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka mondott ünnepi beszédet. Elmondta, hogy az őrs életének első, nem teljes évében már 101 alkalommal vonultak a tűzoltók, az elmúlt tíz évben pedig közel kétezer riasztást kezelt az őrs. A parancsnok kiemelte, hogy a pétervásárai hivatásos tűzoltók mindig is tették amire felesküdtek, segítettek embertársaikon, mindenkin, akinek szüksége volt rá.

Az ünnepi beszédet követően a jelenlévők a Pétervásárai Napközi Otthonos Óvoda gyermekeinek, majd a Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola tanulóinak előadásait tekintették meg. Az ovisok tűzoltónak öltözve tánccal készültek, az iskolások pedig több dalt kórusban adtak elő.

A kicsik előadásait hosszú tapsvihar kísérte, majd Fehér Róbert esperes úr köszönetet mondott a tűzoltóknak minden megmentett életért és megáldotta a tűzoltó szertárat. 

A következő felszólaló Kerek Péter tűzoltó őrnagy, az őrs parancsnoka volt. Az őrnagy visszatekintett a laktanya történelmére, kiemelve a térség önkéntes tűzoltóinak munkásságát, akik az őrs megalakulása előtt óriási szerepet vállaltak a város és környéke tűzvédelmében. Elmondta, hogy az őrs megalakulását követően 29 település mentő-tűzvédelme jelentősen erősödött. Az őrs működési területén, amely csaknem 688 négyzetkilométernyi területet foglal magába, közel 24 ezer ember élhet már nagyobb biztonságban. Az őrsparancsnok képekkel szemléltette az elmúlt tíz év kiemelkedő eseményeit, illetve fontosabb beavatkozásait.

Az őrs székhelyének polgármestere, Eged István pohárköszöntőjében méltatta és megköszönte a tűzoltók eddig végzett munkáját, a jövőre nézve pedig eseménymentes, eredményes szolgálatellátást kívánt. 

Fotó: Nagy Csaba tű. szds. – Heves VMKI